3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

Yoksulluğa çiçek çözüm

Balıkesir Havran Kaymakamlığı, köyden kente göçü önlemek amacıyla, "Sosyal Yaşamı Geliştirme ve Kalkınma Projesi" başlattı.

Projeyle yoksul ailelerin bütçelerine katkı sağlayacak alternatif geçim kaynakları bulmak için çalışma başlatıldı. İhracat pazarı olan beyaz zambak üretimine karar verildi, üç bin 500 soğan ekildi.

Zeytin üretilmeyen köylerde, alternatif ürün olarak badem ve beyaz zambak yetiştirilmesi için çalışma başlattıklarını söyleyen Kaymakam Fatih Genel, deneme üretimine başladıklarını söyledi.

Genel, "3 bin 500 beyaz zambak soğanı dikildi. Az yatırımla süs bitkisi yetiştiriciliğinde genç kızlarımıza ve kadınlarımıza sürdürülebilir sosyal ve ekonomik gelişme olanağı sağlanacak, doğal ortamlarda yetişen soğanlı bitkilerin bilinçsizce sökümü bir ölçüde engellenmiş olacak, ülke ekonomisine ihracatla katkıda bulunulacak ve döviz girdisi sağlanacak" diye konuştu.

Genel, üç yıl sürecek projeyle köyden kente göçü geri çevirmeye çalışacaklarını kaydetti.

BADEMCİLİĞE TEŞVİK VAR

Köylülerin gelir düzeyini yükseltmek için bademcilik ve koyunculuk projelerine uygulamaya koyduklarını anlatan Genel, şunları söyledi:

"Zeytin yetişmeyen köylerde ’Bademciliği Teşvik Projesi’ ile her 10 dönüm alana fidanı diken 40 ailenin, hane başına 2 bin 500 YTL hibe teşvik kredisi almasını sağladık. 12 bin 500 badem fidanı diktik. Taşarası, Karalar, Hüseyinbeşeler ve Çakırdere’de işsiz ve ekonomik durumları iyi olmayan 31 aileye 15’er koyun verdik. Şimdi de ihracat pazarı bulunan beyaz zambak projesini başlattık. Soğanları ekip çoğaltıyoruz. Sonra isteyen ailelere dağıtacağız. Yetiştirilen beyaz zambakları Köylere Hizmet Götürme Birliği pazarlayacak. Köylerdeki ailelere hem iş buluyor, ülke ekonomisine katkı sağlamalarını temin ediyoruz. Amacımız, köyden şehre göçü geri çevirmek."

Hürriyet Ege
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2008 Perşembe 12:14:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?