7
Mayıs
2024
Salı
BALIKESİR

Yörük Türkmen Şöleni

Balıkesir'de her yıl geleneksel olarak tertiplenen Ayvatlar Yaylasındaki Yörük Türkmen Şöleni'nin beşincisi düzenlendi. Türkiye'nin dört bir yanındaki Yörük ve Türkmen grupların katıldığı şölende, Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi canlandırıldı. Balıkesir'e has olan bu gösterimin her şölende geleneksel olarak tekrarlanacağı bildirildi. Osman Gazi'nin meydana girmesiyle davetliler ayağa kalkıp sevgi gösterisinde bulundu.

Oğuz Boyları Karasi Turizm Kültür Derneği ve Ayvatlar Köy Muhtarlığının düzenlediği, "Ayvatlar 5. Yörük Türkmen Şöleni" büyük bir coşku içinde yapıldı. Merkez Ayvatlar köyündeki şölene, Vali Vekili Kadim Doğan, Balıkesir Milletvekilleri Ahmet Duran Bulut ve Mehmet Cemal Öztaylan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Faruk Kula, Balıkesir Belediye Meclis Üyeleri, Sındırgı Belediye Başkanı Özgür Ertuğrul ile çok sayıda davetlinin yer aldığı yaklaşık 15 bin kişi katıldı. Balıkesir Karasi Mehteranı çaldığı marşlarla davetlileri coşturdu. Tertip komitesinin program içinde olmadığı halde hazırladığı sürpriz şölene katılanlar tarafından büyük taktir gördü. Yapılan bir anons ile Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi alana davet edildi. Padişah kıyafetiyle marşlar eşliğinde alana giren temsil Osman Gazi, şöleni izleyen binlerce vatandaş tarafından ayakta alkışlanarak karşılandı. Kendisine eşlik eden askerleriyle tüm alanı dolaşıp herkesi selamlayan Osman Gazi protokoldekiler tarafından da ayakta alkışlandı. Balıkesir İlbeyi Ahmet Ulu elini öperek saygısını gösterdiği Osman Gazi'yi özel hazırlanan koltuğa oturttu. Yörük Türkmen şölenine ayrı bir renk ve coşku katan bu uygulama davetliler tarafından çok beğenildi. Protokoldeki koltuğunda kucağına aldığı çocukları sevip mehteri dinleyen Osman Gazi, daha sonra aynı şekilde alanda tur atıp halkı selamladıktan sonra şölenden ayrıldı. Osman Gazi'yi canlandıran 69 yaşındaki Yıldırım Tümer, uzun süre yaşadığı Avusturya'da emekli olduktan sonra memleketi Balıkesir'e dönüp Ayvatlar köyüne yerleştiğini anlattı. Bugün çok büyük bir heyecan yaşadığını belirten Yıldırım Tümer, "Osman Gazi'yi canlandırmak çok ağır bir şeydi, ancak, bir o kadar da onur ve gurur verici. Benim için de bir ilk oldu. Vatandaşlarımızın gösterdiği teveccüh ile heyecanın yerine gurur aldı. Çok mutlu oldum" dedi.

GÖRSEL ŞÖLEN
Balıkesir Ayvatlar Yörük Türkmen Şöleni'nde, Balıkesir, Kocaeli, Sakarya, Adana, Aydın, Bursa, Manisa, Denizli ve bu illere bağlı ilçelerdeki halk oyunları ekipleri birbirinden gösteriler sundu. Tertip komitesi başkanı olan Ayvatlar Muhtarı Mustafa Akkeçi ve komite üyeleri misafirleriyle yakından ilgilenirken, "Keyfiye" da verilen özel boyun bağı bağladı. Son klibi, "Hayal Gözlüm" ile ünlenen Balıkesirli sanatçı İsmail Özkan'ın da Yörük Türkmen şöleninde şarkılarıyla hayranlarıyla buluştuğu şölende, tertip komitesi başkanı Mustafa Akkeçi, tüm anneler adına Türk Anneler Derneği yönetim kurulu üyesine bir plaket vererek anneler gününü kutladı. Akkeçi, Vali Vekili Kadim Doğan'a plaket vererek da katkılarından dolayı teşekkür etti. Folklor, halk oyunları, mehteran, şiirler, konser, faaliyetlerinin sergilendiği programın gerçekleştiği alanın her tarafın bayraklarla süslenirken tam bir görsel şölen yaşandı. Yörük Türkmen şöleninin yapıldığı yaylada Özel Balıkesir Hastanesi ücretsiz kan testi (kolestrol ölçüm) yaparken, Türk Kızılayı da gönüllülerden kan bağışı topladı.

ŞİFALI PİLAV İZDİHAMI
Yörük Türkmen Şöleninde davetlilere kazanlar dolusu etli pilav ve ayran ikram edildi. Kamyonet ve traktörlerin kazalarındaki dev kazanlarda bulunan pilav ve ayran dağıtımı sırasında büyük bir izdiham yaşandı. Görevlilerin ricası ve uyarmalarına rağmen sıraya giren vatandaşlar buna rağmen meydana gelen izdihamda ezilme tehlikesi geçirdiler. Kepçe bulamayan görevliler yemeği tasla koyarken, kaşık bulamayan vatandaşlar da aldıkları yemeği elleriyle yediler.

YENİ İLBEYİ HÜSNÜ UÇAR
Vali Vekili Kadim Doğan, beşincisi yapılan Ayvatlar Yörük Türkmen Şöleni'ni düzenleyen tertip komitesini kutladı. Kadim Doğan, Türk geleneği olarak yaşanan ve bugün yaşatılan şölene değişik bölgelerden katılan davetlilere de gösterdikleri ilgi ve birlik beraberlik için şükranlarını sundu. Oğuz Boyları Karasi Turizm Kültür Derneği Başkanı ve Ayvatlar Köyü Muhtarı olan tertip komitesi başkanı Mustafa Akkeçi de, başta vali yardımcısı Kadim Doğan olmak üzere şöleni onurlandıran tüm davetlilere teşekkür etti. İlk gün Karasi Türbesi ziyareti, Atatürk Anıtına çelenk sunumu yapılan iki günlük kutlama programının ikinci gününde mevlit okutulduktan sonra şölen alanına kurulan çadırlar ziyaret edildi. protokolün ardından şölene katılan konfederasyon ve federasyon başkanlarının da birer selamlama konuşması yaptıkları şölen folklor gösterilerinin ardından Yörük Türkmen İlbeyi seçimi yapıldı. İlbeyi Ahmut Ulu, bu görevini şölenin sonunda yeni İlbeyi seçilen Hüsnü Uçar'a verdi. Önümüzdeki sene 6.sı yapılacak olan Ayvatlar Yörük Türkmen Şöleni'nin daha görkemli olacağı bildirildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2009 Pazartesi 18:54:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?