7
Mayıs
2024
Salı
BALIKESİR

Yörükler Türkmen Şöleni'nde buluşacak

Yörükler, 10 Mayıs günü Balıkesir'in Ayvatlar köyünde düzenlenecek olan 5. Yörük Türkmen Şöleni'ne hazırlanıyor.

Balıkesir'deki Yörük Türkmen Şöleni organizasyonuyla ilgili bilgi veren Ayvatlar köyü muhtarı Mustafa Akkeçi ile tertip komitesi üyesi Nail Akkeçi, şölene Türkiye'nin dört bir tarafından Yörüklerin katılacağını duyurdu. Basın açıklamasını okuyan Nail Akkeçi, 9-10 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek olan 2 günlük organizasyona Ayvatlar köyünün ev sahipliği yapacağını söyledi. Misafirlerin kurulacak Yörük çadırlarında ağırlanacağını belirten Nail Akkeçi, tarihte Yörüklere ait olan etkinliklerin üç safhadan (Nevruz etkinlikleri -Baharın başlangıcı ve yaylaya çıkış-, Kütahya Domaniç'teki Hayme Ana'yı anma ve Domaniç şenlikleri ile Bilecik'in Söğüt ilçesinde yapılan Ertuğrul Gaziyi Anma etkinlikleri) olduğunu açıkladı. Ayvatlar Yörük Türkmen Şöleni hakkında bilgi veren Nail Akkeçi, köy halkının büyük çoğunluğunun Oğuzların Kayı Boyu Karakeçili Yörüklerinden olduğunu belirtti. Ayvatlar köyünde yaşayan ailelerin 1862 yılından itibaren Ahmet Vefik Paşa tarafından yerleşik yaşama geçirildiği bildirildi.

Akkeçi, "Yörükler tarih boyunca baharın gelişini, tabiatın canlanmasını şölenler ve ikramlar eşliğinde kutlar. Bu etkinlikler günümüz Türk dünyasında da genel olarak Nevruz adıyla kutlanmaktadır. Balıkesir Ayvatlar köyündeyse bu kutlamalar genelde mayıs ayında yağmur duası ile birlikte bol ve bereketli bir yıl geçirilmesi dilekleri ve yemek ikramı eşliğinde yıllardır geleneksel olarak, 'köy hayırı' adıyla yapılmış olup, 2004 yılından itibaren Yörük Türkmen Şöleni olarak devam ettirilmektedir.

Etkinliklerimizin amacı, Atatürk ilke ve inkılapları ışığında modern yaşamı benimsemiş, muasır medeniyet seviyesini hedefleyen gençler yetiştirmek ve yol gösterici olmak. Türk kültürü ve inanç hayatında, müspet ilim ışığında, milli şuur ve gaye sahibi olduğunu belirtmek ve bu öğeleri topluma sevdirmek, Toplumun, birlik ve beraberlik ruhu ile dayanışma düşüncesinin aktif bir şekilde günlük hayatta uygulamasını sağlamak, Türk Dünyasındaki sosyal ve kültürel hayatın devam ettirilmesini ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak, amacın gerçekleştirilmesi için gerekli olan her türlü bilgi, belge, doküman ve yayınları temin ederek dokümantasyon merkezi oluşturmak ve çalışmalarını duyurmak için kurs,seminer,konferans ve paneller ile amaçları doğrultusunda gazete, dergi, kitap vs. eğitim çalışmaları gibi yayınlar ve çalışma bültenleri çıkarmak, Oğuz Boyu Yörük Türkmen gelenekleri ve el sanatları ile ilgili olarak Balıkesir ilini kapsayan, turizme dair politikalar tespit ederek bu doğrultuda turizme doğrudan veya dolaylı katkıda bulunmak amacıyla yemekli etkinlikler (şölen) düzenlemek" dedi.

Şölenin ilk günü olan 9 Mayıs Cumartesi günü, misafir katılımcı toplulukların karşılandıktan sonra hep birlikte Balıkesir Karesi Beyi ve ailesine ait türbenin ziyaret edileceği, Balıkesir Atatürk anıtına çelenk sunulacağı, konukların ayna akşam Ayvatlar köyünde ağırlanacağı bildirildi. 10 Mayıs 2008 Pazar nü ise, saat 10'da başlayacak olan etkinlikler, tüm şehitler ve ebediyete intikal eden büyükler için mevlit ve yağmur duası ile başlayacak. Misafir katılımcılar için geleneksel Yörük karşılama töreni ve şölen alanına davet edilmesiyle devam edecek programda konuşmaların ardından yemek ikramı ve folklor ekiplerinin gösterileri ile halk konseri verilecek.

Balıkesir'deki, 5. Ayvatlar Yörük Türkmen Şöleni'ne katılacak olan ekipler ise şunlar; "Türk Boyları Konfederasyonu, Mustafa Küçükyaman, Mehmet Özer, Niyaz Çaba ve Durhasan Koca, Eskişehir Osman Gazi ve Ertuğrul Gazi Federasyonu, Asarcılılar Derneği ve Halk Oyunları ekibi, Dutlucalılar Derneği ve Halk Oyunları ekibi, Bursa Hüdavendigar Yörük Türkmen Federasyonu, Kocaeli Yörükler Derneği ve Halk Oyunları ekibi, Bursa Dağlılar Derneği ve Halk Oyunları ekibi, Sakarya Yörükler Derneği ve Halk Oyunları ekibi, Aydın/Söke Efeler Halk Oyunları ekibi, Toroslar Yörük Türkmen Federasyonu ve ekibi, Konya Yörükler Derneği, Akşehir Yörükler Derneği, Isparta Yörükler Derneği, Bursa/Mustafa Kemal Paşa Yörükler Derneği, Manisa Yörükler Derneği, Manisa/Soma Yörükler Derneği, Denizli Yörükler Derneği, Balıkesir/Dursunbey Belediyesi Kültür Tanıtımı ve Halk Oyunları ekibi, Balıkesir/Sındırgı Yöresi Kültür ve Tanıtımı ve Yöresel Halk Oyunları ekibi, Balıkesir/Bigadiç/Kızılçukur Halk Oyunları ekibi, Balıkesir/İvrindi/Kayapa Yöresel kültür ve sanatlarını tanıtım ekibi (Toprak desti ve ağaç oyma)."

Ayvatlar Yörük Türkmen Şöleniyle iglili basın toplantısına, Ayvatlar Köyü Muhtarı Mustafa Akkeçi ile tertip komitesinde yer alan Nail Akkeçi, Hazım Köse, Yörük Beyi Ahmet Ulu, BAÜ Almanca Okutmanı ünlü araştırmacı ve yazar Aydın Ayhan katıldı. Muhtar Mustafa Akkeçi, tüm Balıkesirlileri 10 Mayıs pazar günü yapılacak olan Yörük Türkmen şölenine davet etti.
 

iha
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2009 Pazartesi 16:01:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?