2
Mayıs
2024
Perşembe
BALIKESİR

Yunanlılar Ayvalık'a hücum etti

Ekonomik krizin yaşandığı Yunanistan'dan çok sayıda Yunan vatandaş, daha ucuz olduğu gerekçesiyle, başta giyim olmak üzere genel ihtiyaçlarını karşılamak üzere alışveriş için Ayvalık'a geliyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Kuzey Ege'nin turizm merkezlerinin başında gelen Ayvalık, Türkiye'nin Midilli üzerinden Avrupa'ya açılan kapılarından biri olma özelliğini taşıyor.

İlçe, her yıl yaklaşık 45 bin Yunanı ağırlarken, Avrupa ülkelerinden de on binlerce kişiyi konuk ediyor. Turizm geliri kadar özellikle genel ihtiyaçlar üzerine yapılan alışverişlerle de Yunanlar, Ayvalık ekonomisini ayakta tutmada önemli rol oynuyor.

Özellikle esnaf, giyim ve gıda alışverişleriyle döviz bırakan Yunan müşterilerinden oldukça memnun görünürken, bazılarının ise daha fazla müşteri çekme adına Yunanca öğrendiği dikkat çekiyor.

Her perşembe günleri düzenlenen halk pazarı, Yunan vatandaşların en fazla ilgi gösterdiği alışveriş mekanlarının başında geliyor. Ayvalık'a ucuz ürün aldıkları için Midilli üzerinden gelen Yunan vatandaşlar, giyim, gıda ve inşaat malzemeleri alıyor.

EKONOMİK KRİZ, PAZARLIKÇI YAPTI

Ülkelerindeki ekonomik krize rağmen alışveriş için Ayvalık'ı tercih eden Yunanistan vatandaşları, fiyatların ülkelerine oranla çok daha düşük olduğunu söylüyor.

Midilli Adası'ndan gelerek Ayvalık'ta alışveriş yapan Vasilis Narayis, Türkiye'nin çok güzel olduğunu ve çarşıyı da çok ucuz bulduğunu ifade etti.
Samiotis Vogiadzis ise ülkelerinde ekonomik kriz nedeniyle yaşanan olaylardan uzaklaşmak için Türkiye'ye, Ayvalık'a gelerek alışveriş yapıp döndüğünü belirterek, ürünlerin hem ucuz hem de kaliteli olduğunu kaydetti.

Ayvalıklı esnaf Nigar Mirza, komşu ülke vatandaşlarının her perşembe ilçeye geldiğini dile getirerek, ''Genellikle sebze, iç çamaşırı, deri ağırlıklı alışveriş yapıyorlar. Her şekilde bize faydaları oluyor. Bizim için bir sektör olan yabancıların gelip alışveriş yapması ekonomimize katkı demektir'' diye konuştu. 

''UCUZ BULDUKLARI HEMEN HER ŞEYİ ALIYORLAR''

Pazarcı esnafı Tunay Koruk da fiyatların Yunanistan'a göre yarı yarıya daha ucuz olmasının Ayvalık'ı cazip kıldığını vurgulayarak, ''Yunanlılar, çoraba çok ağırlık veriyorlar. Bunun yanı sıra parfüm ve saat alışverişi de yapıyorlar. Ucuz buldukları hemen hemen her şeyi alıyorlar. Ama bizden güzel pazarlık yapıyorlar, bu bir gerçek. 5 avroluk malı, 2 avroya almaya çalışıyorlar'' dedi.

Esnaf Halit Gündoğdu ise ekonomik sıkıntı içinde olmaları nedeniyle geçmişe oranla alışverişlerini olumsuz etkilese de Yunanların haftalık anlamda tezgahlarına önemli gelir bıraktığını belirterek, ''Bazıları, buradan 300-400 bin liralık malı topluca alıyor, Midilli'ye götürüp orada 1 milyon liraya satıyor. Onlar da biz de kazanıyoruz'' ifadelerini kullandı.

''YILDA 15 MİLYON AVRO GELİR BIRAKIYORLAR''

Ayvalık Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Gencer ise özelikle Yunanistan'ın Midilli Adası'nda yaşayanların, Ayvalık'ı geçmişle bağlantıları olmasından dolayı tercih ettiklerini söyledi.

Yılda yaklaşık 45 bin civarında Midilli Adası ve Yunanistan'dan gelen olduğunu anlatan Gencer, şunları kaydetti:
''Yunanistan'daki ekonomik kriz çok etkiledi ancak Ayvalık ekonomisinde Midilli'den gelenlerin katkısı büyük. Alışverişlerle yılda 15 milyon avro gelir bırakıyorlar. Önümüzdeki yıllarda Yunanistan kendini toparladığında bu rakamın artmasını bekliyoruz. Yunanistan ile ticari ve dostluk ilişkilerinin iyi olması da Ayvalık'taki alışverişe olumlu yansıyor. Yunanlılar, daha çok tekstil, çeyiz, mutfak ürünü, mobilya ve inşaat malzemeleri satın alıyor.'

AA
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2012 Perşembe 20:26:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?