7
Mayıs
2024
Salı
BALIKESİR

Zeytincilerin güç birliği toplantısı

Zeytin ve zeytinyağı sektöründe sektörel uzlaşı sağlama misyonuyla düzenlenmeye başlanan "Güç birliği ve ortak akıl" toplantılarının üçüncüsü önemli bir zeytin merkezlerinden olan Balıkesir’in Edremit ilçesinde yapıldı.

Edremit Ticaret Odası’nın (ETO) ev sahipliğinde yapılan toplantı Akçay Club La Route’de yapıldı.
Zeytin ve zeytinyağı sorunlarının masaya yatırıldığı ve bir gün süren toplantıya Edremit Kaymakamı Şefik Aydın, Burhaniye Kaymakamı Ali Uslanmaz, Havran Kaymakamı Fatih Genel, Edremit Belediye Başkanı Av. Tuncay Kılıç, Havran Belediye Başkanı Hasan Lofçalıoğlu, Kadıköy Belediye Başkanı Hasan Özel, diğer körfez ilçe belde belediye başkanları, ETO Başkanı Mehmet Ertaş, Edremit Ticaret Borsası Başkanı Tarkan Denizer, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı (EZZB) Başkanı Ali Nedim Güreli, Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ölken, Balıkesir Üniversitesi Edremit MYO öğretim görevlisi Mücahit Kıvrak ile zeytin ve zeytinyağı üretici ve tüccarları katıldılar.

Moderatörlüğü Hasan Köşklü’nün yaptığı toplantının açılış konuşmasını ise ETO Başkanı Mehmet Ertaş yaptı. Ertaş, ”Zeytincilik Edremit Körfezi ve ülkemiz için önemli bir gelir kaynağıdır. Ancak yıllardan beri birçok sorunla karşı karşıya kalınmış ve çözüm yolları aranmasına rağmen hala hak ettiği değeri bulamamıştır. Zeytin ve zeytinyağı sektöründeki sorunların tartışarak çözüm bulunması için oda olarak yetkilileri Edremit’e davet ettik.

Zeytin ağacı yaklaşık 40 bin yıl öncesine dayanan bir çok efsaneye konu olmuştur. Cennette iki tane ağaç olduğuna inanılır. Bir tanesi inci ağacıdır. Gerçeği temsil eder, diğeri ise hayatı temsil eden zeytin ağacıdır. Tüccarımız, üreticimiz, sanayicimiz, kamu kurum ve kuruluşları ile yerel yönetimler hep birlikte zeytin, ev zeytinyağı tüketimini daha da arttırabilmek için el ele vermek zorundayız. Zeytin ağacının ana vatanı iken şu anda dünyada 5., 6. sıralara gerilemiş durumundayız. Türkiye'de kişi başı zeytinyağı tüketimin 850 gramdır. Bu acı bir durum. Bu komik bir rakamdır. Yanı başımızdaki komşumuzda bile bu rakam 15 litredir. Dünyada zeytin ve zeytinyağı üreten ülkelerde bu rakam 20 litrenin üzerindedir. Bizde 1 litre bile değil" şeklinde konuştu.

11 gündem maddesi görüşüldüğü toplantıda Balıkesir Üniversitesi öğretim üyesi olan Mücahit Kıvrak, zeytin üreticisine verilen prim ile ilgili sunumunu yaptı. Primde Avrupa’daki üreticiye verilen prime eşdeğer prim verilmesinin kaçınılmaz olduğunu belirtti. Havran Kaymakamı Fatih Genel, “Ülke içinde zeytinyağı tüketiminin arttırılması için çalışmalar yapılmalıdır” diyerek kişi başı zeytinyağı tüketiminin arttırılmasını istedi. Körfez zeytin üreticilerinden Mehmet Semerci, bölgedeki zeytinlerin ilaçlanması ve zeytin zararlıları ile mücadelenin sıkı bir şekilde takip edilmesini isterken, “Körfez Zeytin Birliğine sahip çıkılmalıdır” dedi.

EZZB Başkanı Ali Nedim Güreli, “Özellikle havadan ilaçlama yapılan bölgelerde organik tarım yapılamaz” derken, yapılabilmesi için bölgedeki ilaçların organik tarıma göre seçilmesinin gerektiğini belirtti. Körfez bölgesinin en önemli sorunu olan Tağşiş sonunda masaya yatırıldı. Salondaki bütün işletme sahipleri bölgedeki mülki amirlerden ve belediye başkanlarından Tağşiş konusunda sokaklarda satılan pet şişelerdeki yağın satılmamasını ilettiler.
Tağşiş önüne geçebilmek için en kısa sürede markalaşmanın sağlanması lazımdır diyen üreticiler, kanunlardaki boşluğun hemen kaldırılmasını da isteyerek satıcı firmaların sesine kulak verilsin istediler.

Edremit Ticaret Odası Zeytin-Zeytinyağı Meslek Komite Başkanı Doğan Öge ise, toplantıda Tağşiş konusuna eğildi. Öge, “En büyük sıkıntılardan bir tanesi olup sektöre zarar veren, ülkenin vergi kazancını engelleyen köylünün sattığı yağlardır. Köylümüz yağ olayını köyden getirdiği domates ve biber gibi görüyor. Olay bu kadar basit değil. Sektöre yatırım yapan işletmecilerin vergisini ödeyen, SSK yatıran, tüm işletmecinin hakkını gasp ederek haksız rekabete neden olmaktadır. Dünya üzerinde en az zeytinyağı tüketen bir ülkeyiz. Amaç zeytinyağı tüketimini arttırmak ise yanlış yollar seçiyoruz” diye konuştu.

Güçbirliği toplantısına katılan Edremit Belediye Başkanı Av. Tuncay Kılıç yaptığı konuşmada, “Önce sevdiğimiz zeytinimize yanlış yanaşıyoruz. İlaçlama yapanlar kafasına göre değişik ilaçlar kullanıyor. Ağacımız da küsüyor. Ne istiyor? Tabii ki gübreyi istiyor. Özellikle ilçemizde uygulanan denetimler konusunda çok rahatım. İlçe Tarım Müdürümüz, İlçe Emniyet Müdürümüz ile el ele vererek yaptığımız çalışmalar, diğer ilçelere örnek olmalıdır. Edremit ilçesinde pet şişelerde yağ satışı önlenmiştir. Diğer ilçelerde sıkıntı varsa yardıma geliriz” diyerek, “Yapılacak çalışmalarda örnek olduğumuzu ispatlarız” şeklinde konuştu.
Toplantının çok yararlı geçtiğini belirten üreticiler, toplantıyı düzenleyen ETO yetkililerine ve katılımcılara teşekkür ettiler.
 

iha
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2009 Cuma 15:59:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?