6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Zeytinli çetesi adliyede

Balıkesir polisinin, "suç örgütü kurmak, yolsuzluk ve rüşvet" iddiasıyla Zeytinli Belediyesi'ne yönelik düzenlediği operasyonda gözaltına alınan 26 kişi, emniyetteki sorgulamalarının ardından öğle saatlerinde adli makamlara sevk edildi.

Balıkesir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin il genelindeki kamu kuruluşlarında yolsuzluk konuları ile ilgili yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Zeytinli Belediyesi'nde yolsuzluk ve rüşvet tespitinde bulunuldu.

Zeytinli Belediyesi'ndeki ihalelerde, kamunun zarara uğratıldığı, bazı şahısların kendilerine menfaat sağladığı, beldedeki halka baskı yapılarak arsaların değerinin altında bir fiyata alınmaya çalışıldığı, yine bu şahısların tarım vasıflı arazilere
imar izni çıkarmaya çalıştıkları iddia edildi.

Edremit Cumhuriyet Başsavcılığı'nın koordinasyonunda yaklaşık 8 aydır yürütülen çalışma neticesinde, Zeytinli Belediye Başkanı Şadan Aytaç liderliğinde, başkan yardımcısı İ.B., Fen İşleri Müdürü B.E. ve M.S. isimli şahısların bir suç örgütü oluşturduğunun belirlendiği, suç örgütü yöneticilerinin Zeytinli Belediyesi'nde çalışan görevliler ve çeşitli şahıslarla birlikte hareket ederek, "ihalelere fesat karıştırma, rüşvet alıp verme, imar kanununa aykırı usulsüz ruhsat verme, evrakta sahtecilik, belediyeye ait arsaları düşük bedelle satışa çıkartarak kamuyu zarara uğratma, Zeytinli Belediye Spor Kulübü'ne bağış adı altında para toplayarak menfaat elde etme, usulsüz kum satışı yaparak menfaat elde etme, Edremit Körfez Belediyeler Birliği'nde (arıtma tesisi) yolsuzluk yaparak menfaat elde etme" suçlarını işledikleri ileri sürüldü.

5 İLDE EŞ ZAMANLI OPERASYON

Balıkesir Emniyet Müdürlüğü KOM Şube ekipleri, Balıkesir merkez ile birlikte Edremit ilçesi, İstanbul, Ankara, Mersin ve Bursa illerinde eş zamanlı operasyonlar yaptı. Operasyonda, Zeytinli Belediye Başkanı Şadan Aytaç ile İ.B. (Zeytinli Belediye Başkan Yardımcısı), B.E. (Zeytinli Belediyesi Fen İşleri Müdürü), İ.Y. (Zeytinli Belediyesi Yazı İşleri Müdürü), M.D. (Edremit Özel İdare Müdürü), N.K. (Zeytinli Belediyesi Meclis Üyesi), H.E. (Zeytinli Belediyesi Muhasebe Müdürü), R.T. (Zeytinli Belediyesi'nde görevli), M.K. (Zeytinli Belediyesi'nde görevli), Ş.A. (Zeytinli Belediyesi'nde görevli), F.P. (Zeytinli Belediyesi'nde görevli), İ.T.K. (Körfez Belediyeler Birliği Arıtma Tesisi Müdürü), N.F.Ç. (eski Arıtma Tesisi Müdürü), E.E. (Zeytinli Belediyespor yetkilisi), M.S., E.A., Ü.C.,E.Ç., M.G., H.C., A.E., E.G., K.Y., A.İ.Ö., K.N.D. ve Ş.M. isimli şüpheliler olmak üzere toplam 26 kişi gözaltına alındı.

Yapılan aramalarda 1 adet Browning marka 9 mm çaplı, tahta kabzalı "uzun dokuz" tabir edilen ruhsatsız tabanca, bu tabancaya ait şarjör ve 5 adet dolu mermi, 1 adet Smith Wesson ruhsatsız tabanca ve 1 adet 36 kalibrelik mermisi, 1 adet pompalı av tüfeği, 8 adet tarihi eser sikke, çok sayıda evrak ve doküman ile CD'ye el konulduğu bildirildi.

Haklarında, "suç işlemek için örgüt kurmak, ihaleye fesat karıştırmak, rüşvet, tehdit, nitelikli dolandırıcılık, resmi belgede sahtecilik, zimmet, irtikap, görevi kötüye kullanma" suçlarından adli işlem yapılan suç örgütünün tamamen çökertildiği bildirildi. Emniyetteki sorgulamaları tamamlanan toplam 26 şüpheli, öğle saatlerinde Edremit'te adli makamlara teslim edildi.

Adliye binası önünde bekleyen avukat Selim Okçay, "Başkan susma hakkını kullandı. Konu idareden yargıya geçti. Bekliyoruz. Neler olduğunu biz de burada öğreneceğiz. Vatan gazetesi benim resmimi basmış ve altına Şadan Aytaç yazmış" dedi.

BAŞKAN ŞADAN AYTAÇ: "BİRAZ BEKLEMEK LAZIM"

Gözaltındaki Zeytinli Belediye Başkanı Şadan Aytaç, adliye girişinde basın mensuplarının sorularını cevapladı. Gelişmeler hakkında konuşan ve rahat tavırları ile dikkat çeken Aytaç, "Ben daha ifade vermedim, bir şey bilmiyorum. Şimdi öğreneceğiz. Suçlamalar belli. Gözaltında tutuluyorum. Konuşmadım, susma hakkımı kullandım. Şimdi ifade vereceğim. Biraz beklemek lazım" diye konuştu.

Belediye başkanları ve meclis üyelerine destek vermek için saatler öncesinden ellerinde karanfillerle adliye binası bahçesine gelerek beklemeye başlayan yaklaşık 50 kişi, güvenlik gerekçesiyle polis tarafından adliye dışına çıkartıldı. Gözaltındaki 26 kişinin geniş güvenlik önlemleri altında adliyeye sokulmasının ardından dışarıdaki kalabalık, "Başkan Şadan Aytaç", "Yanındayız Başkan", "Seninleyiz Başkan" şeklinde sloganlar attı ve alkışla tempo tuttu. Gözaltındaki şüphelilerin sorgusunun gece saatlerine kadar sürmesi bekleniyor.

iha
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2009 Perşembe 18:08:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?