6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Zeytinli Rock Fest iptal edildi

4 yıldır ülkedeki Rock müzik tutkunlarını bir araya getiren ve Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı Zeytinli beldesi sahilinde gerçekleşen ‘Zeytinli Rock Fest’ hakkında organizasyon şirketi önemli bir duyuru yaptı. Zeytinli Belediye Başkanı’nın bazı üzücü iddialarda bulunduğunu ifade eden organizasyon şirketi, bu yılki festivali İzmir Foça’ya taşıma kararı aldığını bildirdi.

Geçtiğimiz hafta bir haber ajansı tarafından gönderilen ve ‘Zeytinli Rock Fest’ hakkında Zeytinli Belediye Başkanı Hasan Arslan’ın ağzından yapılan açıklamaların eksik ve yanlış bilgilendirme içerdiğini öne süren ‘Zeytinli Rock Fest’in mimarı olan ‘POEM’ isimli organizasyon şirketi, elektronik posta ile bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, başkan Hasan Aslan’ın iddialarına ilk ve son kez yanıt vermeyi dileyen organizasyon şirketi, farklı yorumlarda bulundu.

Rock Tatili kapsamında ve ‘Zeytinli Rock Fest’ adıyla 4 yıldır Zeytinli’de gerçekleşen Rock müzik festivallerinin tamamen kendileri tarafından tasarlanarak uygulandığını öne süren organizasyon şirketinin açıklamasında şu ifadeler yer aldı; “Zeytinli Rock festivalimiz, 700’ün üzerinde müzisyeni, 200 binden fazla katılımcıyı ağırlamış ve Türkiye’nin en geniş katılımlı etkinliği olmayı başarmış bir festivaldir. Bu dört sene boyunca POEM’in bölgeye sağlamış olduğu tanıtım etkisinin para ile ölçülebilecek bir karşılığı da yoktur. Dört yıl önce Zeytinli isimli kasabanın bilinirliği ile bugünkü bilinirliği arasındaki bariz fark da bunun başlıca göstergesidir. Buna paralel, bölgeye bu denli katkısı olan bu etkinliği, POEM, belediyenin herhangi bir maddi yardımı olmaksızın, sadece kendi öz kaynakları ile gerçekleştirmiştir.

Festival alanının dışında yaşanan sorunlara yerel yönetimin bir türlü çözüm üretememesi ve alanın her sene artan sayıda katılımcının taleplerini karşılayamaması, bunlara ilaveten Zeytinli Belediye Başkanı sayın Hasan Arslan’ın da festivale karşı güttüğü soğuk tavır üzerine, festivalimizi Foça İngiliz Burnu’na taşıma kararı aldık. Bölgeye katkısı inkar edilemeyecek büyüklükte olan festivalin taşındığı haberleri üzerine, bölge halkından ve esnaftan tepki gören sayın Arslan da, bunun üzerine belediye imkanlarını devreye sokarak bölgede başka bir festival yapma çabasına girmiştir. Sayın başkanın işinin tanımı gereği, tüm detayları ve her hakkı bize ait olan festivali değil de, Zeytinli’yi sahiplenmesi, belediye hizmetleri ile ilgilenmesi daha doğru olacaktır.

Eğer belediye başkanlığının yanı sıra, organizatörlük de yapmak istiyor ise, o zaman da yeni değerler ve projeler oluşturması daha doğru olacaktır. Bir başkasının emeği ve projesi üzerinden siyaset yapmak oldukça yanlış ve bizim açımızdan üzücüdür. Hayatında hiçbir festivale katılmamış, Rock müzik dinlememiş insanların bir araya gelerek bir rock müzik festivali gerçekleştirmeye çabalarının oluşturduğu ironi bir tarafa, halen etkinliğin tanıtımlarında ve Zeytinli Belediyesi'nin resmi web sayfasında marka tescili şirketimiz üzerine olan logoyu kullanmaları iş bilmezlik midir, emek hırsızlığı mıdır? buna da hukuk karar verecek. Sayın Hasan Arslan’ın ağzından ulusal bir haber ajansı tarafından servis edilen bültende yer alan iddialarına diğer önemli cevaplarımız da şu şekilde;

Rock Tatili ‘Zeytinli Rock Festivali’ bu sene 13 – 16 Ağustos tarihleri arasında ‘Rock Tatili Foça’ adıyla Foça’da gerçekleşecektir. Zeytinli’ de gerçekleşmesi planlanan ve olup olmayacağı hala kesinleşmemiş olan etkinlik, 4 yıldır yapılan festivalle herhangi bir alakası olmayan, yeni bir festivaldir denemesidir. Sayın Aslan’ın iddialarının aksine, zaten bize ait olan bir proje için belediye ile bir anlaşma yapmamız söz konusu değildir. Rock Tatili ‘Zeytinli Rock Fest’i belediyenin düzenlediğini iddia ederek başkalarının projelerine sahip çıkmak ciddi bir hatadır. Sayın başkana soruyoruz; Dört yıldır bu festivali belediye mi yapmaktaydı? Eğer öyle olduğunu düşünüyorsanız, yazılı bir belge ibraz etmenizi istiyoruz. 4 yılda şirketimiz ile belediye arasındaki tek ilişki, festival alanının belediyeye ait olan kısmının festival tarihlerinde şirketimize encümen kararı ile tahsis edilmesinden öteye geçmemiştir.

Bu iddia da ayrıca hukuksal bir sürecin işletilmesine neden olacaktır. Belediye meclis toplantılarında gündeme getirilen, Rock festivalinden küçümser tavırlarla bahseden ve gündeme almayan sayın başkanın bir anda Rock müziği ve festivali sahiplenmesinin, eski tarzda siyaset yapmanın vermiş olduğu bir esneklik olduğunu düşünüyoruz. Şu ana kadar iki farklı sahne de performans gösterecek 45 sanatçının ismini açıklamış olan, sanatçı isimlerini açıklamadan binlerce bilet satmış bir festivalin olmayacağını iddia etmek, yine sayın başkanın siyaset alanında edindiği yanlış tecrübelerin bir izdüşümü olsa gerek. Rock müzik, tarihi ve misyonu gereği toplumdaki sorunlara sert bir şekilde cevap veren bir müzik akımı olmuştur. Hele bu müziğin ruhunu kişisel ya da siyasi amaçlarla kullanmaya çalışanlara cevabı oldukça sert olur.”
 

iha
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2009 Pazar 12:30:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?