3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

Zeytinyağı açık hava müzesi

Türkiye'nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde zeytinyağı açık hava müzesi oluşturuldu. iskeledeki Ali Çetinkaya Parkı içinde oluşturulan müzedeki eski makine parçaları ilgi gördü.

Belediye, 76'nolu Tarım Satış Kooperatifi'ne (TARİŞ) ait asırlık zeytinyağı sıkma makineleri iskele sahilindeki Ali Çetinkaya Parkı'nda sergilenmeye başlandı.

Dünyanın en kaliteli zeytinyağlarının körfez bölgesinde üretildiğini belirten Belediye Başkanı Fikret Akova, "Yörede sulu sistem denilen eski zeytin sıkma makineleri birer birer terk edildi. Bunların yerine kontini denilen yeni teknoloji ürünü makineler kullanılmaya başlandı. TARİŞ'e ait fabrika da yenilenince eski makineleri kullanılmaz oldu. TARİŞ'in eski makinelerini Ali Çetinkaya Parkı içinde oluşturduğumuz alanda sergilemeye başladık. Yıllarca hizmet vermiş olan eski makinelerin unutulmamasını istiyoruz. Bunun için Sanayi sitesindeki bir alanda da eski makineleri teşhir edeceğiz. Eski zeytinyağı makineleri ilgi gördü" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2008 Perşembe 17:51:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?