6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Zeytinyağı için tehlike çanları

Türkiye'nin önemli zeytin üretim merkezi Balıkesir'in Edremit Körfez Bölgesi'nde zeytin sineği mücadelesi için yapılan üçüncü ihalede, ilaçlama uçağının kiralanamaması, zeytinyağı üretimini tehlikeye düşürdü. 

Merkezi Burhaniye'de bulunan 'Körfez Zeytin Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Birliği'nde yapılan uçak ihalesinin ilk ikisine hiçbir uçak şirketi katılmazken, üçüncü ihaleye katılan 2 firma ile anlaşma sağlanamayınca, zeytin sineği mücadelesi tehlikeye girdi. CHP Balıkesir Milletvekili Ali Kemal Deveciler, zeytin sineği mücadelesinin yapılmaması halinde, yörede 100 trilyonluk bir kaybın olacağını söyledi. 

Geçtiğimiz yıl bir litre ilacı 1.38 YTL'den atan uçak şirketleri, bu defa 2.55 YTL isteyince anlaşma sağlanamadı. İhaleye, Kapadokya ve Barış Havacılık şirketleri katıldı. Yapılan çetin pazarlıklar sonucu, anlaşma bir türlü sağlanamadı. Barış Havacılık şirketi sahibi ve Adana Ticaret Odası Başkanı Şaban Baş, bir litre ilacı 2.55 YTL'den aşağı fiyatlarla atmaları halinde zarar edeceklerini belirterek, ihaleden ayrıldı. 

Körfez Zeytin Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Birliği Başkanı Ramazan Yaşar ve CHP Balıkesir Milletvekili Ali Kemal Deveciler'in fiyatları indirmek için yaptığı mücadele boşa çıkınca, zeytin sineğine karşı uçakla yapılacak ilaçlama tehlikeye girdi. Uçak şirketlerinin geçtiğimiz yıllara göre fiyatlarını çok artırdıklarını belirten Birlik Başkanı Ramazan Yaşar, "Üreticiden geçtiğimiz yılların ilaçlama bedellerini toplayamadık. Bunun için bu paraları ödeyebilmemiz mümkün değil. Uçak şirketleri çok yüksek ücret istedi. Biz bu parayı veremeyiz. Versek bile üreticiye bunu anlatamayız. Üreticilerin bize destek vermesi lazım. İlaçlama yapılmadığı zaman zeytin üreticisi büyük zarara uğrar" dedi. 

Devletin zeytinciye üvey evlat muamelesi yaptığını belirten CHP Balıkesir Milletvekili Ali kemal Deveciler, "Zeytin sineği mücadelesi yapılmadığı zaman yörenin zararı 100 trilyonu bulur. Devlet zeytinciye sahip çıkmıyor. Tarım Bakanı ile defalarca görüştüm. Tarım Bakanlığı ilaçlamada kullanılan ziray adlı maddeyi vermek için bile bizden peşin para istiyor. Eski yıllarda ziray, ücretsiz veriliyordu. Birlik tahsilatta zorlanıyor. Kaliteli yağ elde etmenin yolu zeytin sineği mücadelesinden geçmektedir. Birlik üç defa uçak ihalesi yaptı. İlk 2 ihaleye katılan olmadı. Şimdi ise katılan 2 firma çok yüksek fiyat istedi. Tarım Bakanlığı, 'Paranız yoksa ilaçlama yapmayın' diyor. Ancak ilaçlama yapmamanın milli ekonomiye getirdiği zarar 100 trilyon liradır. İlaçlamanın 1 milyon 200 bin lira maliyeti var. Devlet 350 bin liralık zirayı ücretsiz vermiyor. Tarım Bakanı duyarsız. Veteriner Hekimden Tarım Bakanı olursa böyle olur" dedi.
 
Körfez Bölgesi'ndeki zeytinliklerde 'Var yılı' olduğunu belirten Burhaniye Tarım İlçe Müdürü Vekili Süleyman Kızılcan, "Zeytin sineği zarar yapmaya başladı. Önümüzdeki hafta ilaçlamaya başlanmazsa büyük zarar olur. İlaçlama bir an önce yapılmalı" diye konuştu.
Körfez Zeytin Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Birliği'ndeki uçak ihalesinin anlaşma ile sonuçlanmaması üzerine Milletvekili Ali Kemal Deveciler, Türk Hava Kurumu Genel Müdürlüğü'nü telefonla arayarak yardımcı olunmasını istedi. Deveciler, Türk Hava Kurumu'nun gerekli çalışmayı yaparak, bilgi vereceklerini belirtti. 

Balıkesir'in Burhaniye, Edremit, Havran, Gömeç ve Ayvalık ilçelerini içine alan Körfez Bölgesi'nde 10 milyon dolayında zeytin ağacı bulunuyor.
İHA
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2006 Cumartesi 10:47:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?