3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

Zeytinyağı masaya yatırıldı

Türkiye'nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden olan Burhaniye'de düzenlenen 19. Ören turizm kültür ve sanat festivali kapsamında yapılan panelde zeytinyağı masaya yatırıldı. 

Burhaniye Ticaret Odası'nca İskele Çay Bahçesi'nde düzenlenen panel, büyük ilgi gördü. Ticaret Odası Meclis Başkanı Hüseyin Sarıbaş'ın yönettiği panele, Mimar Sinan Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kenan Mortan, Ankara Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Tan ve Burhaniye Zeytinciler Derneği Başkanı Yahya Ağacık konuşmacı olarak katıldı. Çiftçi kayıt sisteminin tutulmasını isteyen Prof. Dr. Kenan Mortan, aksi halde rekolte belirlemenin zor olduğunu söyledi. Dünyada zeytin dikiminin çok artığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya ise ağaç başına verimin artırılması için çalışma yapılmasını önerdi. 

Zeytinde hasadın kolaylaştırılmasını da isteyen Özkaya, damla sulama yapılmasının daha faydalı olacağını ifade etti. Kendisin de zeytin üreticisi olduğunu belirten Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Tan, zeytinyağında kişi başına 1 litre olan zeytinyağı tüketiminin artırılmasını gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin yağ ithalatına 1,5 milyar dolar harcadığını belirten Mustafa Tan, bölgelerin kendi çeşitlerini korunması gerektiğini anrlattı. Zeytin sineğine karşı ilaçlamanın yapılmasının önemine dikkat çeken Zeytinciler Derneği Başkanı Yahya Ağacık, aksi halde zeytinde büyük verim düşüklüğü yaşanacağını söyledi. Panelin ardından Belediye Başkanı Fikret Akova, konuşmacılara teşekkür belgesi verdi. 

Paneli MHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Duran Bulut, İl Tarım Müdürü Rüknettin Ceyhun, İlçe Emniyet Müdürü Metin Sevil ve çok sayıda vatandaş izledi.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2008 Pazar 13:21:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?