19
Mayıs
2024
Pazar
BALYA - BALIKESİR

Balya Adliyesi kapatıldı

Avrupa Birliği’ne uyum çerçevesinde hükümetin aldığı kararları uygulayan Adalet Bakanlığı, daha önce tespit edilen toplam 140 ilçedeki adliye hizmetlerini tasviye etti.
Bu çerçevede, 2 bin nüfusa sahip olan Balıkesir’in Balya İlçesi’ndeki adliye de tasviye edilirken, görevli hakim ve savcılarıyla adli personel başka yerlere atandı. Adliyedeki arşiv ve güncel dosyaların tamamı ise 40 kilometre mesafedeki İvrindi İlçesi’ne nakledildi.
Adliyelerinin kapatılmasına tepki gösteren Balyalılar eylem yaptı. İlçe girişinde toplanıp yürüyüşe geçen yaklaşık bin kişi, adliyenin de bulunduğu hükümet konağı önünde oturdu, alkış tutup slogan attı. Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan kalabalığa hitap eden AK Partili Belediye Başkanvekili Yılmaz Sezer, kendisine ve hükümete karşı yuhlamalara aynen katıldığını, haklı eylemlerinde hemşehrileriyle beraber olduğunu belirterek, "İğne ucu kadar katkısı olacağına inandığımda o an istifa etmeye hazırım. Balya’mız haksız yere cezalandırılamaz" dedi.
Kürsüye ’yuh’ sesleri arasında çıkan belediye Başkanvekili Sezer, alkış yağmuruna tutuldu. Başbakan’a şiirli gönderme yapan AK Partili Belediye Başkan Vekili Yılmaz Sezer, "Belediye başkan vekili olarak sizi sonuna kadar destekliyor ve hepinizi kutluyorum. Balya’mız adliyesi elinden alınarak adeta yetim bırakılmıştır. Girmeden tefrika bir millete ona düşman giremez, toplu vurdukça kalpler, onu top sindiremez" diyerek bundan böyle de birlik içinde hareket etmeyi sürdüreceklerini söyledi.

"GELECEK NESİLLER BİZİ LANETLER"
Kaymakamlıktan izin alınarak yapılan yürüyüş ve meydan mitinginde konuşan Balya ve Köyleri Ziraat Odası Başkanı Ali Ceyhan, adliyenin iade edilmesini istedi. Köylerin mahkeme için İvrindi’ye gidebilmek için en az 70 - 80 kilometre yol katedeceklerini söyleyen oda başkanı Ceyhan, adliyenin çekilmesinin devletin buradan elini çekmesi anlamı taşıdığını ve yakında ilçenin tarihe karışacağı anlamına geldiğini belirterek, "Balya İlçesi buradan kalkarsa bu gökkubbe hepimizin başına yıkılır. Ne bende başkanlık, ne onlarda belediye başkanlığı, ne il genel meclis üyeliği kalır. Hiçbir şey kalmaz. Hepimiz altında eziliriz. Gelecek nesillere cevap veremeyiz, cevap. Bizi lanetler gelecek nesiller" diye konuştu.
Öfkeli topluluk, sık sık attığı sloganlarla hükümeti istifaya çağırdı.
Vatandaşların tepkilerini dile getirdiği eyleme aileleriyle beraber katılan genç kızlar da, "Biz de yeni nesiliz. Peki bizim geleceğimiz ne olacak? Onu düşünsünler" diyerek büyüklerinin isyanına destek oldular. Eylem sırasında, son hazırlıkların yapıldığı adliye ise tamamen boşaltılarak evraklar, Balya Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne ait resmi plakalı kamyon ile İvrindi ilçesine götürüldü.
1900’lü yıllarda Fransızların işlettiği kurşun madenleriyle zenginlik abidesi olan o zamanların 30 bin nüfuslu Balya ilçesi, çekilen yatırımlar ve dışarıya verilen göçler yüzünden 2 bin nüfusa düştü. Devletin yavaş yavaş elini çektiği ilçede, 3 ay öncesine kadar uzun yıllardan beri yerel yönetimin başında olan idarecilerin ilgisizliği sebebiyle bugünkü noktaya gelindiğini vurgulayan bazı vatandaşlar, faturanın AK Parti’ye kesilmesinin yanlış olduğunu, ancak, seçimden önce özellikle adliye binasının kapatılmayacağı vaadiyle oylara talip olup solun kalesinde adeta tarih yazan AK Parti’nin, hizmet yerine ilk icraat olarak ilçedeki adliyenin tasviyesini onaylamasının herkesi çileden çıkardığını ve hükümete büyük tepki oluştuğunu belirtti. Solun kalesi olan Balya’da yaklaşık 40 yıl sonra ilk defa bir sağ parti belediyeyi kazandı. AK Parti tarih yazdığı ilçede, Ankara’da çözüm arayan AK Partili Belediye Başkanı Kemal Çavdar ile 2 il genel meclis üyesi ve belediye meclis üyelerinin adliyenin hizmetine devam etmemesi halinde tepki için istifalarının gündemde olduğu bildirildi. Balıkesir’den takviye çevik kuvvet ekiplerinin gönderildiği ve sıkı güvenlik önlemi alınan protesto gösterisi olaysız şekilde sona erdi.
Kapatılan Balya adliyesinde görev yapan 2 cumhuriyet savcısı ile 2 hakim ve 10 adli personelin başka il ve ilçelere tayin edildikleri, son 5 yıldır devletin Kaymakam dahi atamadığı ilçeye vekaleten İvrindi Kaymakamlığı bakıyor.

BALIKESİR - İHA
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2004 Çarşamba 10:35:15
Güncelleme :1 Aralık 2007 Cumartesi 13:21:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
SABRİ ÖZCAN IP: 88.245.242.xxx Tarih : 23.02.2007 20:44:00
BAYA ADLİYESİ NEDEN VE HANGİ SEBEPLERLE3 KAPATILSI ACABA ÖĞRENEBİLİRMİYİM.