20
Mayıs
2024
Pazertesi
BURHANİYE - BALIKESİR

Balıkesir: Burhaniye'de organik tarım tartışıldı

Balıkesir’in Burhaniye İlçesi’nde Turizm, Kültür ve Sanat Festivali çerçevesinde düzenlenen "Zeytin ve Zeytin Yağında Organik Tarım" konulu panelde bilim adamları, zeytin üreticilerinin organik tarım konusunda yeterince bilgilendirilmemesinden yakındı. Bir çay bahçesinde gerçekleştirilen panelde konuşan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Ekolojik Tarım Organizasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Altındişli, üreticilerin verimi artırmak için kullandıkları kimyevi gübre ve ilaçların çevre kirliliğine yol açtığını, bunun sonucunda kanser hastalıklarının arttığını söyledi.

Altındişli, "Organik tarım, çevreye ve insana dost bir tarım şeklidir. Organik tarım Avrupa ülkelerinde büyük önem kazandı. Bizde de her geçen yıl bunun önemi anlaşılmaktadır. 1984 yılında 2-3 üründe başlattığımız organik tarım, bugün 170 üründe uygulanıyor. Ülkemizde 2003 yılı itibarıyla 13 bin 16 çiftçi organik tarım yaptı. Bu rakam İtalya’da 56 bindir. Organik ürünler denetlenmiş ve sertifikalandırılmış ürünler olduğu için daha kolay pazar buluyor. Avrupa’da bu ürünler aranıyor. Ülkemizde bu tür sebze ve meyvelere sertifika veren 7 kurum var. Bu kurumlar Tarım Bakanlığı adına sertifika veriyor. Organik tarım yöntemiyle üretilmiş mahsulü önce kendimiz ve çocuklarımız yemeli. Zeytincilerin de organik tarım konusunda bilgilendirilmesi gerekiyor" dedi.

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Kaynaş ise, "Zeytinliklerde bol miktarda borda bulamacı kullanılıyor. Bu da zeytinde olması gerekenin 10 katı bakır kalıntısı oluşturuyor. Organik zeytin üretmekle çevreyi korumuş olacağız. Hem de gereksiz yapılan gübreleme ve ilaçlama maliyetleri artırıyor. Organik meyve üretimi teşvik edilmeli. Tanıtım yapılmalı ve üretici eğitilmeli" diye konuştu.

CHP Milletvekili Ali Kemal Deveciler de, zeytin yağında taban fiyatın ve destekleme primlerinin artırılmasını istedi. Deveciler, geçen yıl 6 milyon lira olan işçi yevmiyesinin bu yıl 8 milyon liraya çıktığını, oysa yağ fiyatlarının düştüğünü hatırlattı.

iha-balıkesir
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2004 Salı 09:29:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?