16
Mayıs
2024
Perşembe
BURHANİYE - BALIKESİR

Burhaniye'de şarbon paniği

Balıkesir'in Burhaniye ilçesine bağlı Dutluca Köyü'nde ölen 42 keçinin, şarbon hastalığına yakalandığı açıklandı. 

Alınan bilgiye göre, besici Sabri Taşköprü'ye ait keçilerde görülen hastalık, komşusu Ömer Yılmaz'a ait keçi sürüsüne de sıçradı. 3 günde 2 sürüden 42 baş saanen keçisi telef oldu. Olayı araştıran Tarım Müdürlüğü yetkilileri, keçilerin ölümünü şarbon hastalığına bağladı. Köyde yaklaşık 7 yıl önce de şarbon hastalığı görüldüğünü ve 5 sığırın telef olduğunu belirten yetkiler, tüm hayvanlara koruyucu aşılar yapılarak karantina tedbirleri uygulamaya başladı. Hayvanlarının gözleri önünde birer birer can verdiğini gören köylüler ise, durumu farklı değerlendirdi. Bazı besiciler, keçilere yapılan brucella aşısının ölümlere sebep olduğunu iddia etti. 

Konu ile ilgili açıklamada bulunan İlçe Tarım Müdürlüğü veterinerlerinden Zekeriya Şenol, keçilerin kesin ölüm sebebinin şarbon hastalığından kaynaklandığını söyleyerek, "Bu köyde daha evvel de şarbon hastalığı görülmüştü. Bu hastalık, görüldüğü bölgelerde uzun yıllar kalıcılık sağlar, gizlenir. Uygun ortam bulduğunda ise hemen tekrar baş gösterir. Sanırız bu köyde de aynısı yaşanmaktadır. Şarbon hastalığının incelemesi, İstanbul Pendik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü tarafından da yapılarak teyit edildi. Telef olan havyanlar kontrolümüz dahilinde derin çukurlara gömülerek kireçlenmiştir. Bu noktada bölgede karantina tedbirleri uygulamaya başladık. Koruyucu aşılama çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. Umarız başka hayvanlar telef olmaz" dedi. 

Şarbon hastalığı nedeniyle can çekişen bir keçinin içler acısı durumu ise, görenlerin yüreklerini burktu. Köydeki diğer besiciler ise hastalığın kendi ağıllarına sıçramaması için dua ettiklerini söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2007 Perşembe 18:37:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?