27
Mayıs
2024
Pazertesi
BURHANİYE - BALIKESİR

İlaçlama 125 milyon TL kazandırdı

ZEYTİN SİNEĞİ MÜCADELESİ ÜRETİCİYE 125 MİLYON TL KAZANDIRDI

Türkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, Körfez Zeytin Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Birliği’nin 2009 yılı ikinci olağan genel kurulu yapıldı. Burhaniye Kaymakamı ve Zeytin Birliği Başkanı Ali Uslanmaz, yaptığı konuşmada, başarıyla yapılan zeytin sineği mücadelesinin körfez üreticisine 125 milyon TL kazandırdığını söyledi.

Körfez Zeytin Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Birliği’nin ikinci olağan genel kurul toplantısı, Ticaret Odası salonunda yapıldı. Körfezdeki ilçelerin belediye başkanları, Tarım İlçe Müdürleri, muhtarlar ve zeytin üreticilerinin katıldığı toplantıda, 2010 yılı tahmini bütçesi görüşülerek onaylanırken, tüzük değişiklikleri de yapıldı.

Mahalli idarelerin bin de iki olan katkı paylarının da bin de bire indirilmesi kararlaştırıldı. Divan başkanlığını Belediye Başkanı Fikret Akova, katiplikleri ise, Burhaniye Kızıklı Köyü Muhtarı Nusret Girgin ile Gömeç Hacıhüseyinler Köyü Muhtarı Halil İbrahim Kuruca’nın yaptığı toplantıda, bir konuşma yapan birlik başkanı ve Kaymakam Ali Uslanmaz, üreticileri birliğe sahip çıkmaya çağırdı.

İki kez ilaçlama yapıldığını ve üçüncü ilaçlama için de hazırlıkların devam ettiğini belirten Kaymakam Ali Uslanmaz, “İki ilaçlamayı da zamanında yaptık. Üreticilerden birliğe olan ilaçlama borçlarını ödemelerini bekliyoruz. Birliğin 1 milyon 217 bin lira borcu vardır. Buna karşın 3 milyon lira da alacağı bulunmaktadır. Bu güne kadar alacakların ancak yüzde 5’i toplanabilmiştir. Körfez bölgesinde 30 bin aile ve 150 binlik nüfus zeytincilik yapmaktadır. Kaliteli zeytinyağı üretimi zeytin sineği mücadelesinin zamanında yapılmasına bağlıdır. Körfezde ilaçlama yapılmazsa zarar 125 milyon TL olacaktır. İlaçlama üreticiye 125 milyon TL kazandırmıştır” dedi.

Öte yandan, bir konuşma yapan Zeytin Üreticileri Derneği Başkanı Yahya Ağacık da, üreticileri ilaçlama bedellerini ödemeye çağırdı. Ağacık, zeytin sineğine karşı yapılan masrafın yüz misli paranın üreticinin cebine gireceğini söyledi. Divan Başkanı ve Belediye Başkanı Fikret Akova, toplantının çok iyi geçtiğini belirterek tüm katılımcılara teşekkür ettiğini bildirdi. Ayrıca, toplantıya Edremit belediye Başkanı Av. Tuncay Kılıç ta katıldı.

ZEYTİN SİNEĞİ MÜCADELESİ ÜRETİCİYE 125 MİLYON TL KAZANDIRDI
ZEYTİN SİNEĞİ MÜCADELESİ ÜRETİCİYE 125 MİLYON TL KAZANDIRDI
İHA
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2009 Pazar 01:28:05
Güncelleme :18 Ekim 2009 Pazar 09:55:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?