19
Mayıs
2024
Pazar
BURHANİYE - BALIKESİR

İlaçlama bedellerinde faiz indirimi

Türkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, geçtiğimiz hafta Körfez Zeytin Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Birliği Başkanlığı’na seçilen Kaymakam Ali Uslanmaz, muhtarlar toplantısında ilaçlama bedellerinin ödenmesini istedi.

Haziran ayına kadar borçlarını ödeyen üreticilerden gecikme faizi alınmayacağını belirten Kaymakam Uslanmaz, ilaçlama yapmanın üreticiye 125 milyon TL ek kazanç sağlayacağını söyledi. Kaymakam Ali Uslanmaz ilçeye bağlı köy muhtarları ile Öğretmen Evi salonunda yaptığı toplantıda köylere yapılacak yatırımları kararlaştırırken, zeytinde ilaçlama bedellerinin ödenmesini istedi. Hazırlattığı afişleri muhtarlara dağıtan Uslanmaz, ilaçlama bedellerinin Haziran ayına kadar ödenmesi halinde gecikme faizi alınmayacağını söyledi.

Körfezde kaliteli zeytin ve zeytinyağı için uğraş verdiklerini belirten Kaymakam Ali Uslanmaz, “Körfez bölgesinde insanımızın yüzde doksan geliri zeytinciliktendir. Bunun için zeytin sineği ilaçlamasının mutlaka yapılmasını istiyoruz. Bu nedene ilaçlama bedellerinin kısa sürede toplanması gerekiyor. Birlik olarak uçak firmalarına 580 bin TL borcumuz var. Buna karşılık yaklaşık 3 milyon TL de alacak var. Muhtarların köylerinden toplayacakları ilaçlama bedelinin yüzde 5 ini köy muhtarlıklarına vereceğiz. Köylerinizde birlik yönetiminin değiştiğini anlatınız. Biz ilçe olarak tahsilatta diğer ilçelere örnek olmalıyız. Son günlerde birliğe para getirenlerin sayısında artış olmuştur. Bu da bizi sevindiriyor. Elbirliği ile bu işin üstesinden geleceğiz. Yapılacak zeytin sineği ilaçlaması körfez zeytin üreticisinin gelirine 125 bin TL katkı sağlayacaktır. Çünkü yörede kaliteli yağ elde etmenin yolu zeytin sineği ilaçlamasının yapılmasından geçmektedir” dedi.

Toplantıyla 25 köy muhtarının yanı sıra, Mal Müdürü Selami Akıncı, birlik sekreteri ziraat mühendisi Naci Öztürk ve birlik personeli de katıldı. Toplantı sonunda hazırlanan afişler köy muhtarlarına dağıtıldı. Afişlerin köy kahvehanelerine asılması istendi. Burhaniye, Edremit, Havran, Gömeç ve Ayvalık ilçelerini içine alan körfez bölgesinde 10 milyon dolayında zeytin ağacı bulunuyor.
 

iha
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2009 Çarşamba 10:06:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?