25
Mayıs
2024
Cumartesi
BURHANİYE - BALIKESİR

Sezaryenle kurtarıldı

BURHANİYE’DE İNEKLERİ ZEHİRLENEN ÇİFTÇİ BÜYÜK ŞOK YAŞADI

Balıkesir’in Burhaniye ilçesine bağlı Tahtacı köyünde Mehmet Çalışkan’a ait ahırda zehirlenen 6 inekten, 4’ü ölürken bir de mucize yaşandı. Ölen ineklerden birinin karnındaki yavru da sezaryenle kurtarıldı.

İlçenin Tahtacı köyü yakınlarındaki Mehmet Çalışkan’a ait ahırdaki 30 inekten 6’sı bilinmeyen bir nedenle zehirlendi.

Sağım için ahıra konan inekler birer birer yere düşerken veteriner çağrıldı. Veteriner Uğur Tarhal inekleri tedaviye alırken 4’ü kurtarılamadı. Bu arada doğumu yakın olan bir inek ölürken sezaryenle karnındaki yavru alındı. Sağım için ahıra aldığı ineklerin birer birer yere düşmeye başladığını belirten bakıcı Musa Başol, durumu çiftlik sahibine bildirdiğini söyledi. Haberi alır almaz ahıra gelen Mehmet Çalışkan manzara karşısında gözyaşlarına boğuldu. Bakıcının sabah saat 7:30 da kendini aradığını belirten çiftlik sahibi Mehmet Çalışkan, ”Haber alınca bir taraftan veteriner Uğur Tarhal’ı ararken diğer taraftan da bakıcıya durumu ağır olan inekleri kesmesini söyledim. Geldiğimde bakıcı iki ineği kesmişti. Ben ahıra geldikten 10 dakika sonra da veteriner Uğur Tarhal geldi. Hayvanlara serum bağladı. Ancak iki ineğin daha durumu kötüleşince kesmek zorunda kaldık. Bu arada kesmeğe çalıştığımız ineğe sezaryen yapan veteriner karnındaki yavruyu sağlıklı olarak çıkardı. Serum bağlanan iki inek ise kurtuldu. Hayvanlarımın ölümüne çok üzüldüm. Bunun sebebi ne olabilir araştırılacak” dedi

Geldiğinde iki ineğin kesilmiş olduğunu belirten veteriner Uğur Tarhal, ”Biz elimizden geleni yaptık. Ancak iki ineği kurtarabildik. İneklerin ölümünün gıda zehirlenmesine bağlı olduğunu tahmin ediyorum. Bu arada ölen ineğin karnından buzağıyı canlı çıkarmayı başardık. Bu da bize teselli oldu.” dedi.

Öte yandan olay yerine gelen jandarma soruşturma başlatırken Tarım İlçe Müdürlüğü yetkilileri de hayvanların yemlerinden ve ölen ineklerin organlarından numuneler alarak İstanbul Pendik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü laboratuarına gönderdi. Kesilen 4 ineğin eti de ilçe mezbahasına kondu. Etlerin tahlil sonucu alınıncaya kadar bekletileceği öğrenildi.

BURHANİYE’DE İNEKLERİ ZEHİRLENEN ÇİFTÇİ BÜYÜK ŞOK YAŞADI
BURHANİYE’DE İNEKLERİ ZEHİRLENEN ÇİFTÇİ BÜYÜK ŞOK YAŞADI
BURHANİYE’DE İNEKLERİ ZEHİRLENEN ÇİFTÇİ BÜYÜK ŞOK YAŞADI
İHA
Yayın Tarihi : 7 Mart 2010 Pazar 12:57:05
Güncelleme :7 Mart 2010 Pazar 13:17:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?