23
Mayıs
2024
Perşembe
EDREMİT - BALIKESİR

Alman gençlerin köy hayatı

Balıkesir’in Edremit İlçesi’ne bağlı Zeytinli Belediyesi ile Genç Tur’un ortak organizasyonu ile Zeytinli’ye gelen ve çoğunluğu gurbetçi çocuklarının oluşturduğu ekip, 2 hafta boyunca kum eleyip, köyde badana yaptı. Mehmetalan Köyü’nde gurbetçi kızlar, çamaşırlarını çeşme başında yıkadı.

Zeytinli Belediyesi ve Genç Tur organizasyonu ile Almanya’nın Berlin şehrindeki Kiez Schule Okulu’nun 9. sınıfından 32 öğrenci, 2 haftalık kamp için Zeytinli’ye geldi. 2 gruba ayrılan öğrencilerin bazıları Mehmetalan Köyü’nde kalarak evleri ve yol duvarlarını badana yaparken, diğer grup ise sahilde kumları eledi.

Mehmetalan Köyü’nde köylülerin evinde kalan gençler, köyü adeta beyaz cennete çevirdi. Köy temizliği de yapan gençler, tüm bahçe duvarlarını ve evleri beyaza boyadı.
Köylülerle sıcak ilişki kuran gençler, kısa sürede köylülerin sevgisini kazandı. köylüler daha önce de yurt dışından gelen gençleri ağırladığı için gençlerin hiç yabancılık çekmediği ve rahat hareket ettikleri gözlendi.

Öte yandan, kampta gurbetçi çocuğu olan 2 genç kızın çeşme başında çamaşırlarını yıkamaları dikkat çekti. Diyarbakırlı Buket Akkoyun (15) ve Şanlıurfalı İpek Barış (16), Almanya’da doğup büyümelerine karşın anne babalarının kültürünü tanımak ve öğrenmek için geldikleri köyde anneleri gibi çeşme başında çamaşır yıkadı. Çeşme suyu ile çamaşırlarını çitileyen genç kızlar, çamaşır yıkamanın zor olduğunu belirtirken, zevkli olduğunu da söylediler. Akkoyun, Türkiye’ye ilk gelişi olduğunu ve kendi öz kültürünü ailesinden öğrenmeye çalıştığını ancak ilk kez bu kadar yakından tanıma fırsatı bulduğunu ifade ederek bundan sonra sık sık Türkiye’ye gelmeye çalışacağını dile getirdi.

Okul rehber öğretmeni Hasan Topraklar, bu tür kampların özellikle gurbetçi çocukları için yararlı olduğunu söyleyerek, bu gençlerin kendi kültürlerini, tarihini ve ülkesini daha iyi görme ve tanıma imkanı bulmalarını sağladığını söyledi.

Genç Tur sorumlusu Ozan Yurtseven de, daha önce 3 hafta süreli olarak yapılan kampın bu yıl Alman Senatosu’nda yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle finans desteğinin kesildiğini ve kampın 2 hafta süreli olduğunu kaydetti. 4 ekibin daha geleceğini söyleyen Yurtseven, Zeytinli Belediyesi ile çalışmanın yaklaşık 4 yıldır sürdüğünü ve beldede çok sayıda park ve çevre düzenlemesi çalışması yaptıklarını da sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2005 Salı 23:22:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?