19
Mayıs
2024
Pazar
EDREMİT - BALIKESİR

Asırlık hayırsevere üstün hizmet ödülü

Balıkesir'in Edremit ilçesinde oturan 100 yaşındaki hayırsever Mehmet Hakkı Yercan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) üstün hizmet ödülüne layık görüldü. 

Yaptığı hayır ve yardımlarla tanınan Hacı Hakkı Yercan, "Ben 3 yaşında iken Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılışında Bulgarlar Usturnca'yı işgal ettiler ve katliam yaptılar. Benim öz amcamı da kapıda hunharca katlettiler. Babam bizi ailece Selanik'e kaçırdı. Selanik'te iken, Selanik'ten Hacı Davut vapuru ile Çanakkale'ye geldik, Çanakkale Ezine arasında Yenişehir isminde bir köye yerleştik. O köyde iken 1915 yılında Çanakkale harbi başladı. Oradan Edremit'e geldik. Ben 8 yaşındayken babam İspanyol hastalığından vefat etti. Tahsin ağabeyim de 20 gün sonra vefat etti. 
Annem de ben 15 yaşındayken vefat etti. Öksüz ve yetim kaldım. Askere gidinceye kadar orda burada çalışarak, 40 kuruş yevmiyeyle 300 lira para biriktirdim. Askerden gelince o parayla bir bahçe icarladım. Kazancımdan 5 dönüm tarla aldım. Kıyılarına kavak, tarlaya da mahsul ektim. Her sene mahsulden aldığım para ile 40 sene çalışarak 500 dönüm arazi sahibi oldum. Tarlalarımın kıyılarının hepsine binlerce kavak ektim. Tarlamı ilkin öküzlerle sürdüm, daha sonra Amerikan cipi ile çift sürüp harman aldık. Daha sonra ilk traktör çıktığında Edremit'te ilk traktörü ben alıp çiftlerimi onunla sürdüm. Buğday, mısır ve bostan ekiyordum. Daha sonra Edremit'te pamuk ekilişinin olacağını deneyerek başardım. Ve bu sayede köyler de dahil olmak üzere Edremit halkına iş imkanı sağladım. Edremit'te zeytin mahsulünden başka bir iş yoktu. Ben kendi tecrübelerimle ilk defa üreticiyi pamuk ziraatı, pamuk toplama, çapalama, mandalina - zeytin toplama ile tanıştırarak on binlerce insana yaz ve kış iş imkanı sağladım. Edremit'e ilk defa pamuk kooperatifini kurduk ve İzmir'de ödüllendirildim. Edremit'e ilk traktörü getirdim. Daha sonra Edremit'e yararlı olabilmek için çeşitli hayırlarda bulundum. Yaptığım bazı hayırlar şunlardır: 1969 yılında İmam Hatip Lisesi'nin temelini, ikinci katın tamamını ve çatı katını yaptırdım. Yine 1969 senesinde Devlet Hastanesi'nin ek binasına yardım ettim. 1988 yılında harman tepe mevkiinde Hacı Hakkı Yercan Camii'ni yaptırdım. Müftülük Kur'an kursuna ve Ağa Camii yanındaki Kur'an kursunun üst katına yardımda bulundum. Şehit Hamdibey İlköğretim Okulu'nu yaptırdım. Yine aynı okulun bitişiğindeki parkı mahallem halkı için yaptırdım. Devlet Hastanesi'ne alınan diyaliz makinesine yardımda bulundum. İlçemiz içinde ve dışındaki çeşitli camilere maddi yardımlarda bulundum. 2005 yılında Cumhuriyet Mahallesi Harmantepe mevkiinde Yercan Camii bitişiğindeki arsamı sağlık ocağı yapılmak üzere Edremit Belediyesi'ne bağışladım ve önümüzdeki günlerde bu tesisin inşaatı başlayarak mahalle halkımızı hizmetine girecektir" dedi. 

Zenginleri yardım yapmaya çağıran Yercan, "Hatırladığım ve hatırlayamadığım birçok hayırlarım vardır. Allah'a şükürler olsun, sağlığım yerinde. Sağlığımı şunlara borçluyum. Birincisi çok çalışmaya, ikincisi ibadetlerime, üçüncüsü de yaptığım hayır - hasenatlara borçluyum. Bu sıhhati veren Cenabı Allah'a hamdolsun. Tüm zenginleri yardım ve hayır yapmaya davet ediyorum" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2008 Perşembe 17:45:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?