17
Mayıs
2024
Cuma
EDREMİT - BALIKESİR

Balıkesir: Kazdağı seminerleri Zeytinli'de başladı

Zeytinli Belediyesi Konuk Evi’nde 31 Ağustos tarihine kadar sürecek seminere, Türkiye’nin 25 üniversitesinde yüksek lisans ve doktora yapan 31 coğrafya, jeoloji, biyoloji, peyzaj, ziraat ve orman mühendisi katılıyor. Öğrencilere Kazdağı Milli Parkı’nın doğal, arkeolojik, tarihi ve kültürel değerleri tanıtılacak.


9 Eylül Üniversitesi Coğrafya Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atalay, Türkiye’deki ormanların bilinçsiz kesimler ve ilgisizlik sebebiyle yok olma tehlikesi altında bulunduğunu belirterek, "Ekolojik şartlara göre ülkemizin dörtte üçünün orman olması gerekiyor, ama asırlardır süregelen tahribatlar, ormanlık alanları yüzde 27’ye düşürdü" dedi.

Türkiye’deki mevcut ormanların yarıya yakının bozuk olduğunu ve verim alınamadığını kaydeden Atalay, "Türkiye ile Finlandiya’nın ormanlık alanı aynı. Ancak Finlandiya 40-50 milyon metre küp tomruk üretirken, Türkiye’de 10 milyon civarında tomruk üretiliyor. Orman bakımı yeterli değil. Özellikle kaçak kesimler sebebiyle yılda milyonlarca metre küp odun yok oluyor. Bilinçsizce yapılan bu kesimler yüzünden eko sistem bozuluyor. Çok sayıda hayvan ve bitki yok oluyor. Köylülerin eğitilmesi ve ormana sahip çıkmaları lazım. Bu konuda devlete ve bilim adamlarına büyük görevler düşüyor" diye konuştu.


Atalay, kesilen ağaçları ve çarpık yapılaşma neticesinde yok alan ormanlık alanları ’dia’ gösterisi ile öğrencilere anlattı.


TÜBİTK yetkilisi Doç. Dr. F. Sancar Ozaner de, TEMA Vakfı’nı halkı yanlış yönlendirdiğini iddia ederek, "Doğal çöl alanı erozyona uğramış olarak gösterilerek halk suçluluk psikolojine itiliyor. TEMA, duygu sömürüsü yapıyor. 15 yıldır aynı yeri gösteriyorlar. Gösterilen yer bir çöldür" dedi.
Seminerin ilk gününde öğrenciler hazırladıkları tezleri sundu.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2004 Çarşamba 11:15:22
Güncelleme :25 Ağustos 2004 Çarşamba 13:25:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?