18
Mayıs
2024
Cumartesi
EDREMİT - BALIKESİR

Balıkesir-Edremit: Arkeolog gençler tarihe hayat veriyor

Altınoluk Belediyesi, Antandros Tarihi Kenti Kurtarma ve Yaşatma Derneği ile Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından 5 yıl önce başlanılan kazı çalışmaları ürününü vermeye başladı. Metropol, Yamaç Evler, Bizans Mezarlıkları, Nekropol olmak üzere 4 bölümde gerçekleştirilen kazılar ile yaklaşık 2 bin yıl öncesine ait uygarlık yeniden gün yüzüne çıkarılıyor.

Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Doçent Gürcan Polat yönetiminde gerçekleştirilen kazı çalışmasında en zor bölüm olduğu belirtilen yamaç evleri kazısında zengin birisine ait olduğu tahmin edilen 6 odalı villanın 33 metrelik avlusunun mozaik taş işlemeleri yeniden düzenleniliyor. Adının arkeolojide revak olduğu söylenilen alanda genç arkeologlar, mozaik küçük taşları tek tek sökerek temizledikten sonra yeniden diziyorlar. Mozaik taş döşemelerin özelliği yitirilmeden aynı şekilde dizildiğini belirten Polat, bu çalışmanın detay gerektiren ve zaman alan bir çalışma olduğunu söyledi. Polat, "Mozaik alanın üzerine önce tutkallı bir örtü ile taşlar bozulmadan kaldırılmakta. Daha sonra taşlar tek tek temizlendikten sonra o dönemdeki gibi dizilmektedir" dedi.

Antandros Tarihi Kenti Kurtarma ve Yaşatma Derneği Başkanı Remzi Erkürem, kazı çalışmalarının özveri istediğini ifade ederek, "Ekip, her olguyu ince detaya kadar inceledikten sonra çalışmayı gerçekleştiriyor. Bu kazı sezonu içerisinde mezarlıklar ve yeni odalar bulundu" diye konuştu

Akbank sponsorluğunda yapılmasına karşın en büyük desteği Belediye Başkanı İsmail Aynur’dan aldıklarını da söyleyen Erkürem, bu sezon sonuna kadar 50 milyar liraya yakın para harcanmasını beklediklerini ifade ederek, kazıda çalışan işçilerin ücretinin belediye tarafından karşılandığını söyledi. 15 Temmuz’da başlayan kazı çalışmalarının eylül sonunda bitirileceği öğrenildi.

iha-balıkesir
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2004 Çarşamba 15:35:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?