16
Mayıs
2024
Perşembe
EDREMİT - BALIKESİR

Balıkesirli gazeteciden 1944 anıları

Balıkesirli tanınmış gazeteci Sıtkı Şeremetli, 1944 milliyetçilik olaylarında kuvva-yi milliye yatağı Balıkesir'in önemini 'Tabutlukların Hikayesi' isimli kitabında okurlarıyla paylaştı. Kitapta yer verilen iki önemli isimden birisi olan Edremitli Dr. Necdet Özgelen, kitabı okuyunca duygulandı.
'1946-1960 İktidardan İhtilale Balıkesir'de Demokrat Parti Hareketi' isimli kitabının ardından 3 Mayıs 1944 milliyetçilik olaylarında Balıkesir'in önemini yaşanmış hikayelerle kaleme alan Balıkesir Birlik Gazetesi'nin Genel Müdürü Sıtkı Şeremetli, 'Tabutlukların Hikayesi' isimli kitabı ile dikkatleri üzerine çekti. Kitapta, Alparslan Türkeş, Necdet Sancar, Muharrem Ergin, Orhan Gökyay, Dr. Mehmet Külahlıoğlu, Dr. Necdet Özgelen, Ahmet Koloğlu, Sabahattin Ali gibi kişilerin hatıralarına ve anlattıklarına yer veriliyor.
1944 olaylarında Balıkesirli önemli isimlerden ikisi olarak gösterilen Dr. Mehmet Külahlıoğlu ve Dr. Necdet Özgelen'in Birlik Gazetesi'nde yayınlanmış röportajlarından derlenen hatıralarının geniş yer aldığı kitabı okuyan ve Edremit İlçesi'nde ikamet eden Dr. Özgelen, o günleri tekrar yaşamış gibi olduğunu söyleyerek, "1944 milliyetçilik olaylarını bu bakış açısıyla kaleme alan tek kişi olan sayın Şeremetli kardeşimi kutlarım. Yaşanmış ilginç hikaye ve anıların derlendiği ve benim milliyetçilik adına verdiğim mücadelelerin geniş yer bulduğu bu kitabı okurken o günleri tekrar yaşamış gibi oldum ve duygulandım. Yeni nesil Türk gençliğine ışık tutacak nitelikteki bu kitabı herkesin mutlaka okumasında yarar vardır" dedi.
İki bölümden oluşan kitabı hakkında kısa bir açıklama yapan Şeremetli, "İlk bölümde Balıkesir'de uzun süre yaşamış, Türk milliyetçiliği konusunda faaliyet göstermiş 1944'ün çok önemli isimlerinin çeşitli kitaplarda yer alan açıklama ve anıları, ikinci bölümde ise, 3 Mayıs 1944 olaylarını yaşamış Balıkesir Kepsutlu Dr. Mehmet Külahlıoğlu ve Balıkesir Edremitli Dr. Necdet Özgelen'in yaşadıkları yer alıyor. Kitaba adını verdiğimiz tabutluklar, bazı cezaevlerinde bulunan hücreye benzer dik bir tabut şeklinde yapılmış, son derece rahatsız edici bir yapıda olan hücrelerdir. Bu kitabı yazmakta destek olan herkese teşekkür ediyor ve kitabımda adı geçen merhumlara Allah'tan rahmet, yaşayan efsanelere de uzun ömürler diliyorum" dedi.
Sıtkı Şeremetli'nin ayrıca "DP Belgeseli" isimli yayımlanmış 2 eseri, "Vatan Sağolsun", "12 Eylül Anıları", "Türkiye'de Sosyalist ve Komünist Hareketlerin 100 Yılı" isimli yayına hazır 3 eseri bulunuyor.
İha
Yayın Tarihi : 27 Şubat 2007 Salı 13:51:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?