22
Mayıs
2024
Çarşamba
EDREMİT - BALIKESİR

Çevrecilerden baraj tepkisi

Edremit İlçesi’ne bağlı Zeytinli Beldesi’nde, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yaklaşık 1 yıldır çalışmaları süren baraj, çevrecilerin tepkisine sebep oldu.

Mehmetalan Köyü Muhtarlığı, Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Edremit Körfezi Şubesi, TEMA Edremit Temsilciliği ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) tarafından yapılan ortak basın açıklamasında, Zeytinli Barajı’na tepki gösterildi.

Çevreciler, 8 Mayıs Pazar Günü Mehmetalan Köyü Kirişlik Vadisi’nde insan zinciri oluşturacaklarını belirterek, körfez halkına çağrıda bulundu. GÜMÇED Şube Başkanı Mehmet Akif Öznal, DSİ tarafından uzun zamandan beri zemin etüdü için sondaj yapılmasına rağmen, ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından kamuoyuna ve yöre halkına bilgi verilmediğini ileri sürdü. Baraj hakkında uzman kadro ile çalışma grubu oluşturduklarını belirten Öznal, körfez kamuoyuna baraj inşaatının yöreye yapacağı etkiler konusunda bilgi verilmesini istedi.

Öznal, barajın en çok Mehmetalan Köyü’nü etkileyeceğini belirterek, "Giderek artan su sıkıntısı, insanların gözünü dağlardaki su kaynaklarına dikmesine sebep olmaktadır. Ancak bu, dağları ve milli parkı olumsuz etkileyecek. Mehmetalan’daki zeytinliklerin büyük bölümü baraj suları altında kalacak ve köyde yaşayan nüfusun geçinme imkanı ortadan kalkacak. Sunduğu çadır kamp, karavan, bungalow imkanlarıyla önemli bir eko-turizm potansiyeli taşıyan Kaşıkçı Boğazı-Kirişlik Vadisi kaybolacak" şeklinde konuştu.

Kazdağları Karatepe ve Dedetepe Mevkiileri arasında yapılması planlanan Zeytinli Barajı için sondaj çalışmalarının devam ettiği belirtildi. Baraj yapıldığında Ayvalık’tan Zeytinliye kadar olan bölgenin su ihtiyacının karşılanacağı, projenin 500 hektar alan üzerine yapılması planlandığı öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2005 Perşembe 16:44:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?