14
Haziran
2024
Cuma
EDREMİT - BALIKESİR

CHP'den sel felaketi raporu

Balıkesir’in Edremit Belediye Meclis Toplantısında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) grubu, meclis başkanına, 15 gün önce ilçede yaşanan sel felaketi ile ilgili hazırladığı 6 maddelik bir rapor verdi. Raporda, ilçedeki altyapıya daha fazla önem verilmesi istendi.

25 Haziran Perşembe günü öğlen saatlerinde başlayarak ilçe merkezi ve çevresinde büyük hasara yol açan dolu ve sel felaketi belediye meclisinin gündemine taşındı. Felaket ile ilgili araştırmalar yapan CHP grubunun meclis üyeleri, hazırladıkları 6 maddelik raporu, geçtiğimiz gün toplanan belediye meclisinin başlamanın ardından Belediye Başkanı ve Meclis Başkanı Tuncay kılıç’a teslim etti. İncelenmesi istenen 1 buçuk sayfalık raporu, CHP Grup Başkan Vekili adına CHP’li Meclis Üyesi ve Edremit Ziraat Odası Başkan vekili A. Yılmaz Diker verdi. Meclis başkanından söz isteyen Diker, meclis üyelerine felaket ile ilgili bilgiler verdikten sonra, tekliflerini dile getirdi.

İlçedeki alt yapı eksikliklerinin kısa sürede giderilmesi için çalışma başlatılması gerektiği vurgulanan raporda, “Yaşanan felaketten etkilenen ilçemiz halkına ve cefakar üreticilerimize geçmiş olsun. İlçemiz, bu gibi büyük sel felaketini 7 – 8 ay evvel de yaşamıştı ve onun boyutu bundan biraz daha büyüktü. Ancak, o günden bu güne Edremit’te değişen çok fazla bir şey olmadığı, sadece belediye çalışanlarının biraz daha gayreti ve çalışkanlığı göze çarpıyordu.

Sayın başkanım, bizler Edremit belediyesi olarak çok daha köklü işler yapmak için altyapıya önem vermeliyiz. Bizler CHP grubu arkadaşlarımızla o yağmur ve dolu esnasında arabamızla çıkarak özellikle Halk Bankası önünden Vergi Dairesi’ne kadar olan bölük, Özel İdare önündeki bölüm, Çayiçi Caddesi’nin durumu, Darsofa’daki bendin durumu ve en önemli olarak ta gördüğümüz 75. Yıl İlköğretim Okulu ile Adliye Sarayı arasındaki sel sularının caddeyi 3 yerden yararak Edremit Akçay asfaltını geçerek sanayi Sitesi’ndeki esnafın dükkanlarına verdiği zarar ile Kent 94’teki döşenen büzlerinden yağmur sularını almayarak nasıl fışkırdığının şahidi olduk. Malum, seçilen insanlar için en zor yatırım ve nankör olanı altyapıdır.

Çünkü hem masraflıdır, hem de bu yöndeki çalışmalar vatandaş tarafından görünmez. Ama altını çizerek söylüyorum, altyapısı olmayan bir şehir de ayakları üzerinde duramaz. Bu sebeple bizler, 5 yıllık icraatımız döneminde Edremit’in altyapı eksikliklerini doğru bir şekilde tespitini yaparak bu konuda gerekli çalışmaları yapması için başkana destek olmalıyız. Zaten seçim çalışmalarında her partinin seçim propagandalarında buna benzer söylemler vardı” cümleleriyle giriş yapıldı.

FARKLI ÖNERİLER GETİRİLDİ
Diğer meclis üyelerinin de dikkatini çeken raporun 6 maddelik istek önerileri kısmında ise, sıkıntıların çözülmesine yönelik farklı görüşler bildirildi. Sel felaketinde gördükleri üzücü tabloları birer birer fotoğraflayarak, yapılacak çalışmalarda yol gösterici olması için bu fotoğrafları raporla birlikte meclis başkanlığına sunan CHP grubu üyeleri, 6 maddelik önerilerindeki tespitlerinde, mutlaka yağmur suları ile kanalizasyonun birbirinden ayrılması gerektiği vurgulandı. 6 maddelik tespit ve istekler şu şekilde; “1- Bazı mazgalların demirlerinin açıldığı halde temizlenmediğinden dolayı aşırı yağmur esnasında suları çekmediği, bu sebeple periyodik olarak ve özellikle meteorolojinin yağış bildirmesi öncesi bu rogarların kum, balçık temizliğinin yapılması gerekmektedir.

2- Darsofa’daki bentin içi kısmının muhakkak temiz tutulması, yaptığımız tespitlerde (traktör lastiklerine kadar doluydu) tıkanacak malzemeyle doluydu. 3- Çayiçi caddesinin yağmur sularını alacak şekilde güçlü yer altı büzlerinin döşenmesi ve yukarıdan (Gümrük’ten) inen suyun birkaç yerden cadde boyunca mazgallarla önünü kesilerek suyun alt kanallara aktarılması yağmur suları kanalizasyonun mutlaka ayrılması gerekmektedir. 4- Yine aynı şekilde yapılan yol çalışmalarında, her yapılanın üzerine bir önceki malzemenin kırılmadan üzerine yapılması, caddelerde kod yükselmesi olduğundan, evlere ve bodrumlara suların girmesi çok daha kolay olmaktadır.

Onun için yapılacak yol çalışmalarında buna dikkat edilmesi (buna örnek olarak da Halk Bankası önünden, Vergi Dairesi’ne kadar olan bölümün yükseltilmesi). 5- Özellikle Hamidiye Mahallesi’nde TOKİ eteklerinden inen suların ve İbrahimce yarmasından gelen suların birleşerek 75. yıl İlköğretim Okulu ve Adliye Sarayı arkasındaki caddeden kontrolsüz olarak Sanayi Sitesi’ni basmasını önleyecek çarelerin bulunması, buna örnek olarak ta, Kanlı Dere’ye bağlanmasından sağlanması ivedilikle yapılmalıdır. Yoksa her sel felaketinde Sanayi Sitemiz sular altında kalacaktır. 6- kent 94 önünden geçen yağmur büzlerinin dar döşenmesi sebebiyle gelen suların fazla olup üzerinden fışkırmasının sebepleri araştırılarak, bunun sonuçlarının alınması uygun olacağı kanaatindeyiz.”
 

iha
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2009 Cuma 11:13:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?