13
Haziran
2024
Perşembe
EDREMİT - BALIKESİR

Edremit, bindallı üretim merkezi olacak

Edremit'te, 1999 yılından bu yana hizmet veren Belediye Eğitim Merkezi'nde kursiyerler, artık atlas ipek üzerine bindallı üretecek. 

Yörük kıyafeti olan "bindallı üç etek" üretimini tekrar başlattıklarını ve büyük emek karşılığı yapılan bu kıyafetleri sergilediklerini belirten Edremit Belediye Başkanı Yunus Bozbey, çalışmaların Makine Nakış Öğretmeni Güler Kant yönetiminde 24 öğrenci ile birlikte yürütüldüğünü söyledi. Asırlardır Türk kıyafetleri ve kültürü içerisinde ayrı bir yeri olan bindallıyı tekrar "dal tekniği" ile ürettiklerini ve bu işin çok zor olduğunu belirten Güler Kant ise, bindallının yanı sıra sandık bohçası, işlemeli örgüler, oturma kümeleri ve işlemeli gelinlikler yapıldığını bildirdi. 

Eskiden gümüş ya da altın sırma ile işlenmiş bindallılar yapıldığını ancak altın ve gümüşün pahalı olması sebebiyle bugün artık sadece sim iple bindallı üretildiğini söyleyen Kant, "Bugüne kadar bindallıları kadife üzerine yaptık. Bundan sonra atlas ipek üzerine çalışacağız ve geleneksel sanatı tekrar yaşatacağız. Belediye başkanımızın yurt içi sergilere bizleri götürmesi sayesinde hem tanınıyoruz hem de birçok sipariş alıyoruz. Kendisine bu desteğinden dolayı müteşekkiriz. Bindallı üretimimiz yurt içinde artık biliniyor ama bunu yurt dışına da taşmak istiyoruz. Edremit, bindallı üretim merkezi olacak" dedi. 

İyi ve kaliteli bir bindallının 1.5 yılda yapıldığını, 24 kişilik ekibin bir yıl içerisinde 6 büyük ve 2 küçük bindallı yapabildiğini anlatan Kant, büyük bindallıların kalite ve malzemesine göre 750 YTL ile 3 bin 500 YTL'ye, küçük bindallıların ise 250 ve 500 YTL'ye mal olduğunu söyledi.
İHA
Yayın Tarihi : 21 Temmuz 2006 Cuma 14:44:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?