16
Mayıs
2024
Perşembe
EDREMİT - BALIKESİR

Edremit Körfezi'nde yangın bilançosu

Balıkesir'in Edremit Körfezi'nde bu yıl meydana gelen orman yangınlarında geçen yıla oranla yüzde 97 oranında düşüş yaşandığı açıklandı. 

Edremit Orman İşletme Müdürü Ali Osman Aksoy ve Müdür Yardımcısı Murat Karan, işletme lokalinde kahvaltılı bir basın toplantısı düzenledi. 1 Haziran'da başlayarak 31 Ekim tarihinde sona eren yangın sezonunun atlatılmasının ardından, yangın bilançolarını açıklayan müdür Aksoy, uzun yıllardan beri hiç bu kadar sevindirici bir dönem geçirmediklerini söyledi. Yerel yaygın basın mensuplarının yoğun katılım gösterdikleri toplantıda konuşan Orman İşletme Müdürü Ali Osman Aksoy, "Bu yangın sezonu biz orman çalışanlarının en sevinçli sezonu oldu. Geçtiğimiz yıla oranla sorumluluk bölgemizde yüzde 97 oranında daha az yangın çıktı. 2006 yılı yangın sezonunda toplam 17 orman yangını çıktı ve ortalama 173 hektar orman yandı. Bu sezonda ise, bölgemizde toplam 16 adet yangın çıktı ve 6 hektar bitki örtüsü alanı yandı. Bu yanan alanlarda da verimli ağaçların yanmaması çok sevindirici bir durum. İnşallah bundan sonraki yıllarda hiç yangın yaşamayız. Dünya üzerinde bir tane daha Edremit Körfezi yok. Yeşilimizin, ormanlarımızın kıymetini bilmemiz ve daha da bilinçlenmemiz gerekir" dedi. 

İşletme Müdürü Aksoy, tüm körfez bölgesine hitap edebilecek kapasitede bir kent ormanı oluşturma çalışmaları içersinde olduklarını vurgulayan Aksoy, "Bölgemizdeki piknik ve kamp alanı yetersizliğini biliyoruz. Bu sorunu çözmek için Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü'nün oluşturduğu gibi bir kent ormanı oluşturma düşüncesindeyiz. Konu ile ilgili yetkili kurum ve kuruluşlarla temaslarımız sürüyor. Önce yer tespiti çalışmalarını, ardından da projelendirme çalışmalarını yapacağız. Bu düşünceyi hayata geçirebilmek için hızla çalışıyoruz. Yöneticilerimizden Murat Karan Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü'nden geldiği için bu konuda tecrübelidir ve kendisinin de büyük faydası dokunacağı düşüncesindeyim. Bu arada köylerden kim bize orman oluşturmak istediğini söyleyerek gelirse boş çevirmiyoruz ve elimizden gelen yardımı yapıyoruz. Biz Orman İşletme Şefliği olarak her türlü teknik yardımı ve fidan yardımını yapmaktayız. Yeni bir projemizi hayata geçirmek üzereyiz. Havran'ın Kocaseyit Köyü'nde bir hatıra ormanı oluşturmaya başladık ve yakın zamanda bu ormanımız için bir tören düzenleyeceğiz. Bizler, Kocaseyit ruhunu halka daha iyi aşılamak arzusu içindeyiz ve inşallah kalıcı eserler bırakarak bu ruhu gelecek nesillere taşıyacağız. Ayrıca, Hacıhüseyinler Köyü'nde de bir orman oluşturma çalışmamız başlayacaktır. Ayvalık'taki yangın havuzu çalışmamızı ihaleye çıkarttık ve havuz oluşturma çalışmalarımı da aralıksız olarak sürdürüyoruz. Ormanlarımızın gün geçtikçe artması gerekiyor. Çünkü bir taraftan da yurdumuzda meydana gelen orman yangınları nedeniyle acı kayıplarımız oluyor. Yanan alanları ağaçlandırdığımız gibi, aynı zamanda da boş alanları da ağaçlandırıyoruz. Bizler için her fidan, her ağaç bir çocuk ve bir insan gibidir. Onları korumak ve gözetmek ise tüm vatandaşların başlıca insanlık görevlerindendir" diye konuştu. 

"ARAÇ TAKİP SİSTEMİ TASARRUF SAĞLIYOR" 

GSM operatörü ile anlaşma yaptıktan sonra Orman Genel Müdürlüğü bünyesindeki verici takılı tüm araçları internet üzerinden izleme şansı bulduklarını belirten müdür Ali Osman Aksoy, "Araç Takip Sistemi"nden yararlandıklarını söyledi. Sistem sayesinde büyük tasarruf sağladıklarını ve yangınlara daha süratli ulaştıklarını ifade eden Aksoy, "Genel müdürlüğümüz tarafından Türkcell GSP operatörü ile yapılan anlaşma sayesinde müdürlük bünyesindeki araçlarımız 'Araç Takip Sistemi'nden adım adım izlenebiliyor. Müdürlüğümüz bünyesindeki dozer ve arazözlerimize de bu sistemi taktırdık. Sistem sayesinde önemli ölçüde tasarruf sağlandı ve yangınlara zamanında müdahale edebildiğimizi gördük. İnternet aracılığıyla Orman Genel Müdürümüz dahil tüm yetkililerimiz, odalarındaki bilgisayarlarından bölge bölge tüm araçları takip edebiliyor. Yangın başlayan bir bölgeye yönlendirdiğimiz aracımızı takip edip, en kısa yolu kullanması konusunda karşımızdaki haritaya bakarak telsizlerimizden yönlendiriyoruz. Takip edilen aracın plakası, hızı, teknik bilgileri ve daha bir çok bilgiyi anında görebiliyor ve yönlendirebiliyoruz. Maliyeti oldukça yüksek olan bu sistemi yakın zamanda tüm araçlarımızda uygulayacağız. Sistem sayesinde gideceği bölgeyi tanımayarak yanlış yollara sapıp boş yere yakıt harcanma problemi de çözüldü ve Genel Müdürlüğümüz genelinde önemli ölçüde kar elde edildi. Teknolojinin tüm nimetlerinden en iyi biçimde yararlanan işletme müdürlüğümüz çalışanların tek isteği doğaya karşı daha duyarlı davranılmasıdır. Ormanlık alanlara, yol kenarlarına ve muhtelif yerlere hiç umursamadan çöp ve molozlar döküldüğünü görüyoruz. Halkımızın bu gibi konularda bilinçlendirilmesi çok önemlidir. Bu konuda eğitimcilerimize ve basına önemli görevler düşüyor" dedi. 

Toplantı bitiminde Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri ile birlikte basın mensupları hatıra fotoğrafı çektirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2007 Çarşamba 16:53:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?