22
Mayıs
2024
Çarşamba
EDREMİT - BALIKESİR

Edremit'te su bayramı

Balıkesir'in Edremit Belediyesi tarafından başlatılan içme suyu projesinin açılış töreni bayram havasında gerçekleştirildi. 

Edremit Belediyesi, yıllardır hayal edilen fakat bir türlü gerçekleştirilemeyen içme suyu projesini tamamlayarak, Edremitlilere iki bayramı bir arada yaşattı. Belediye tarafından Kaz Dağları Koçaro deresi mevkiinden kısa bir zaman dilimi içinde hazırlanan içme suyu projesinin açılış töreni, ilçede bayram havası yaşattı. Darsofa Mahallesi Dereli Yolu Caddesi Göbelez İlk Öğretim Okulu arkası, Kalkım Çevre Yolu üzerinde gerçekleştirilen açılış törenine yüzlerce vatandaş katıldı. İlçeye hayat verecek içme suyu açılış törenine; Vali Selahattin Hatipoğlu, Ak Parti Balıkesir milletvekilleri İsmail Özgün ve Cemal Öztaylan, Edremit Kaymakamı Şefik Aydın, Havran Kaymakamı Fatih Genel, Edremit Belediye Başkanı Yunus Bozbey, çevre ilçe ve belde belediye başkanları, İller Bankası 2. Bölge Müdürü Yakup Koç, Ak Parti İl ve İlçe Yönetim Kurulu üyeleri, İl Genel ve Belediye Meclisi üyeleri, daire amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasını takiben açılış konuşması yapan Edremit Belediye Başkanı Yunus Bozbey, "Bugün burada Edremit'in tarihine bir sayfa daha ekliyoruz. Ne mutlu bize ki dedelerimizin ninelerimizin babalarımızın annelerimizin rüyasını gerçekleştirdik. Yüzyıllardır bin pınarlı Kaz Dağı'nın o tadına doyum olmayan tatlı suları boşa akıp gidiyordu. Şebeke suyu içmek istemeyen vatandaşımız tatlı suyu parasıyla satın alıyor parası olmayanda ellerinde bidonlarla sokaklarda bulunan bir kaç çeşmeden taşımak zorunda kalıyordu. Söz konusu insan hayatının vazgeçilmezi su olunca görev bizlere düşüyor. Başarmak için önce istemek gerek sonrasında akıllı projeler ve icraat gerek. Şu anki durum malum emin kuyulardan elektrikle çektiğimiz suyu yine elektrikle pompalayarak sizlere veriyoruz. Yani elektrik yok, su yok. Birde bunun için çok ciddi faturalar ödüyoruz. Hem bu yükten hemde elektriğe olan bağımızdan da kurtuluyoruz. Suyumuz kendi işimizi görecek. Bundan sonra suyu yüzde 25 civarında daha ucuz kullanacağız. Kendi kendini besleyen dev projeler dedik işte Eybek suyu projemizin sonuna geldik" dedi. 

"38 KİLOMETRELİK BORU HATTI BİTTİ" 

38 kilometrelik boru hattının tamamlandığının altını çizen başkan Bozbey, "6 ay önceden suyumuz şehrimize gelmiş bulunuyor. Hava şartları uygun olursa en kısa zamanda Kaz Dağı'nın bu mükemmel suyu evinizden akmış olacak. Bugün o kadar güzel bir günkü duyduğum sevinci sizlere saatlerce anlatamam. Sizlerinde desteğiyle rüyalarımızı gerçekleştirdik. Yapılamayanları yaptık. Allah yolumuzu açık etsin. Tarihler bu günü yazdığında hissettiklerimizi kalemle deftere dökemeyecekler. Çünkü bunu yaşamak lazım. Sizler ve bizler bu coşkuyu burada birlikte yaşıyoruz. Halka hizmet hakka hizmet oldukça, sizlerle bizler daha ne coşkular yaşayacağız. Daha bir çok yatırıma imza atacağız. İyi ki geldiniz İyi ki buradasınız. Bir tarih sayfasında yer aldığınız ve Kaz Dağı'nın suyunun şehrimize gelişinin kutlamalarında bizlerle bu coşkuyu paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Su gibi nimeti bizlere lütfeden Allah'a Şükürler olsun. İlçemize hayat verecek olan suyumuzda hepinize helali hoş olsun." dedi. 

Başkan Bozbey'in ardından Kürsüye gelen Balıkesir Milletvekili İsmail Özgün, Edremit'e yapılan devlet yatırımlarını tek tek anlatarak, başkan Yunus Bozbey'i kararlı ve tutarlığından dolayı tebrik etti. Edremitlilere Ankara'dan Müjdelerde veren İsmail Özgün'ün konuşmaları, vatandaşlar tarafından sık sık alkışlarla kesildi. Özgün'ün ardından kısa bir konuşma yapan, Milletvekili Cemal Öztaylan ise, "Size hiç çay kadar aziz ol!, Kahve kadar aziz ol diyen oldu mu? İşte su bu kadar değerli ve kıymetli bir şeydir. Sayın Başkanım Yunus Bozbey'e Edremit'e yapmış olduğu ve yapmakta olduğu tüm çalışmaları adına teşekkür ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum" dedi. 

Vali Selahattin Hatipoğlu da, son günlerde tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de su sıkıntısının yaşandığı bu günlerde böyle bir projenin hayata geçirilmesi ile Edremit'in su sıkıntısı yaşamayacağını söyledi.
Büyük bir coşku ve neşe içerisinde yapılan su açılışının ardından, vatandaşlara pilav ve ayran ikram edildi. Yağan yağmura rağmen vatandaşların açılışa büyük ilgi göstermesi, başkan Bozbey'i memnun etti. Kendilerine davetiye gönderip, yoğun programları dolayısı ile açılışa katılamayan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gönderdiği fakslar, vatandaşların alkış ve tezahüratları arasında okundu. İçme suyunun yeni yıl ile birlikte, evlerin çeşmelerinden akacağı müjdesi verildi. 

DANAYI KESEMEDEN GERİ GÖTÜRDÜLER 

Hazırlanan vanaların arasındaki açılış kurdelelerini kesmeye hazırlanan protokolün karşısına kurban edilmek üzere bir dana getirildi. Huysuzluk yaparak, yaklaşık 10 görevlinin çabasıyla getirilebilinen dana bir anda kaçmak isteyince, Edremit Kaymakamı Şefik Aydın ve bazı vatandaşlar dananın hışmına uğramaktan son anda kurtuldu. Bir türlü yere yatırılamayan dana en sonunda zeytinlik alana çekilerek kesimi ertelendi. Konfeti yağmuru eşliğinde kurdeleyi kesen protokol, su vanalarını çevirerek açılışı gerçekleştirdi. 

Bu arada, önündeki vanayı fazla çeviren Vali Selahattin Hatipoğlu ve milletvekilleri, kazılan su çukurundan suların taşmasına neden oldu. Fazla açılan vana nedeniyle bazı vatandaşlar ve basın mensupları zor anlar yaşadı. Herhangi bir olumsuzluğun yaşanmadığı açılış töreni, sağanak yağmura rağmen coşkuyla gerçekleşti. Tören sonunda vatandaşlara pilav ayran hayrı yapılırken, çocuklara da renkli balonlar dağıtıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2007 Cumartesi 18:31:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Erkan AKÇA IP: 88.230.26.xxx Tarih : 17.12.2007 21:35:17

Bir Edremit'li olarak ve Darsofa mahallesinde yaşayan ailem adına çok sevindim.Edremit'in Kazdağlarından gelen suya kavuştuk en sonunda.Emeği geçen Belediye başkanımıza ve mahallemiz için sonsuz hizmetler getiren Muhtar Naim ORDU'ya bütün Edremitli'lere sonsuz Teşekkürler.