19
Mayıs
2024
Pazar
EDREMİT - BALIKESİR

Kadınlar siyasi alanda var olmak istiyor

Balıkesir’in Edremit İlçesi Zeytinli CHP Belde Teşkilatı, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının 5 Aralık 1934’te verilmesinin 70. yılı dolayısıyla biraraya geldiler.

Temad’ta düzenlenen toplantıda konuşan CHP Belde Başkanı Nebiha Akbulut, Türk kadının siyasi ve sosyal hayattaki yerini bir an önce alması gerektiğini belirterek, Türkiye’nin bugünkü durumunun hiç iç acıcı olmadığını, erkek egemen bir toplum halinde olduğunu söyledi.
Akbulut, "Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet Türkiyesi’nde 1934 yılından bu yana bir arpa boyu yol kat edilememiştir. Türk kadını hak ettiği yere gelememiştir. TBMM’de ise kadınlar yeterince temsil edilememektedir. Meclis’in en az yüzde 50’sinin kadın milletvekillerinden oluşması gerekmektedir. Erkeklerin bulunduğu seviyeye Türk kadınının ulaşabilmesi için köklü yasal değişiklikler yapılmalı ve uygulanmalıdır" dedi.

Zeytinli Belediyesi CHP’li Meclis Üyesi Nuray Dağhan ise, bundan 70 yıl önce hiçbir Avrupa ülkesinde bile yok iken Atatürk’ün Cumhuriyet devrimcileri ile birlikte bizlere kazandırılan seçme ve seçilme hakkı, Türk kadının aydınlık yürüyüşünün en temel halkasıdır. Elde ettiklerimizi korumak ve geliştirmek, adil, eşit mutlu bir yaşam kurmak en tabii hakkımızdır.

Çalışmak, üretmek, seçerken seçilmek, yasal haklarımızı genişletmek, özgürleşmek eşitlik ve barış içerisinde yaşamak istiyoruz. Çünkü biz biliyoruz ki bu ülkenin yarınlarının umuduyuz. Kadınlara yönelik düzenlemelerin Cumhuriyet ilke ve devrimleri doğrultusunda gerçekleşmesi gerektiğine inanıyoruz. 1950’lilerden sonraki siyasi iktidarlar, kadın haklarını ekonomik politikaları ile geriye çekmiş, kadını hayattan kopararak erkek egemen topluma dönüştürmüştür" şeklinde konuştu.

Zeytinli’de seçilen iki kadın muhtardan biri olan Dalyan Mahallesi Muhtarı Şeniz Alten ise, siyasi partiler seçim kanununda her iki cinsin en az yüzde 30 oranında TBMM’ye ve yerel yönetimlerde de yer almasını sağlayacak değişikliğin bir an önce yapılması gerektiğini belirterek, "Türk kadını birçok Avrupa ülkesinden önce haklarına kavuşmasına rağmen bir türlü siyasi iktidarlar tarafından söz sahibi olamamıştır. Bugün çalışmaları yapan kadınlarımız ama temsil eden erkeklerimiz oluyor. Hala kadına dayak ve töre cinayetlerinin uygulandığından bahsetmek çok acı" dedi.

Yaklaşık 250’ye yakın bayanın katıldığı mantılı toplantıya, CHP Kadın Kolları Başkanı Gülseren Aktaş, CHP Belde yönetimi ve kadın kolları ile CHP’li hanımlar katıldılar.

BALIKESİR (İHA) -
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2004 Pazartesi 09:56:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?