23
Mayıs
2024
Perşembe
EDREMİT - BALIKESİR

Kazdağı'nda Karadeniz esintisi

Balıkesir’in Edremit Körfezi’ndeki Karadeniz Dernekleri tarafından bu yıl 3.’sü düzenlenen geleneksel Karadeniz Yayla Şenliği’nde, kansere yenik düşen Karadenizli sanatçı Kazım Koyuncu üzüntüsü yaşandı.

Hanlar mevkii Talimalan Piknik Alanı’nda düzenlenen şenlikte, Ege’de yaşayan 7’den 77’ye Karadenizliler, kemençe eşliğinde horon teperek hasret giderdi. Şenlikte, Karadeniz coşkusu yaşanması yanında önceki gece kansere yeni düşen Karadenizli genç sanatçı Kazım Koyuncu’nun üzüntüsü de yer aldı. Genç sanatçının türkülerini seslendiren meslektaşı Sarı Fırtına Seyfettin, Koyuncu’nun iyi bir sanatçı ve iyi bir insan olduğunu belirterek, "Günümüzde bir gecede meşhur olunup, kaybolunuyor. Kazım Koyuncu’lar kolay yetişmez. Allah rahmet etsin, mekanı cennet olsun" diyerek üzüntüsünü dile getirdi.

Ege Karadeniz Dernekleri Federasyonu (EKAF) Genel Başkanı Hızır Muterzaoğlu, Kazım Koyuncu’yu kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını kaydederek, "Genç sanatçı, Karadeniz kültürünü en iyi şekilde yaşatmaya çalışan ve tanıtan bir sanatçıydı. Şenlikle aynı güne gelmesi üzücü ama hayat devam ediyor" dedi.
Sanatçının kanser olmasına neden olduğu öne sürülen Çernobil kazasıyla ilgili olarak da federasyon olarak araştırma yapacaklarını ifade eden Murtezaoğlu, "Bilimsel olmayan açıklamalarda bulunmak doğru değil ve her şeyi de ona bağlamamak gerekir. Tabi bu da Çernobil olayını yok saymamamız anlamına gelmez. Federasyon olarak Karadeniz’de araştırma başlatacağız" şeklinde konuştu.

Murtezaoğlu, federasyonun Ege Bölgesi’ndeki 38 derneğe üye 500 bin Karadenizli’nin katılımıyla kurulduğunu söyleyerek, yayla şenliklerinin Karadeniz’in önemli parametresi olduğunu dile getirdi.

Murtezaoğlu, Karadeniz’e gidemeyen Karadenizliler’in kendi kültürlerini yaşatmayı ve özlem gidermeyi şenliklerde karşıladıklarını söyledi.

Ayrıca şenlikte konuk olarak katılan Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova, Zeytinli Belediye Başkanı Şadan Aytaç, Akçay Belediye Başkanı Cahit İnceoğlu’nun, kemençe sesine dayanamayarak horon tepmeleri ilginç görüntülere neden oldu. Başkanlar horon tepmekte oldukça zorlanırken, Karadenizliler’i hayranlıkla izledi. Şenlikte özellikle gençlerin oynadığı Farozli (hoptek) oyunu büyük ilgi gördü.

Şenlikte Burhaniye Karadenizliler Derneği halkoyunları ekibinin gösterisi yer alırken, sanatçı Cemal Kaygusuz da Karadeniz türküleriyle Kazdağı’nı inletti.

Karadenizliler, şenlikte hem piknik yaptı hem de eğlenerek hasret giderdi. Şenliği, Akçay, Altınoluk, Burhaniye, Ayvalık, Kadıköy, Balıkesir ve Körfez Karadenizliler Derneği ortaklaşa düzenledi. Şenliğe ilgi oldukça yoğun olurken, Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova, Zeytinli Belediye Başkanı Şadan Aytaç, Akçay Belediye Başkanı Cahit İnceoğlu, Edremit Ticaret Odası Başkanı Erol Ürer ve belediye meclis üyeleri de katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2005 Pazartesi 01:38:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
cemal kaygusuz IP: 88.224.194.xxx Tarih : 9.01.2007 15:07:34
belki geç oldu ama sayfayı yeni gördüm.emeği geçen bütün doslara ve benle yakınen ilgilenen sayın rafet aktürke teşekkürlerimi sunuyor başarılarının devamını temenni ediyorum.ayrıca karadeniz kültürünü orda yaşatmak için emeği geçen dernek yönetimi ve üyelerini ayrıca kutluyorum.selamlar