22
Mayıs
2024
Çarşamba
EDREMİT - BALIKESİR

Lise mezunu gençlerin umudu çöplükler

Memleketleri Sivas ve Urfa'dan işsizlik yüzünden kalkıp büyük umutlarla Balıkesir'in Edremit İlçesine gelen lise mezunu gençler, Edremit Belediyesi çöplüğünde sağlıksız bir ortamda hayat mücadelesi veriyor. 

Yaşları 16 ile 19 arasında değişen, çoğunluğu lise mezunu gençler, ekmeklerini tonlarca çöpün içinden çıkartmaya çalışıyor. Yalçın Ekinci ile diğer illerden iş bulma umudu ile gelen gençler, erken saatlerde geldikleri çöplükte geç saatlere kadar çalışıp çöp ayıklıyor. Günde 20 YTL civarında para kazandıkları öğrenilen gençler, sağlıksız biçimde barakalarda yaşıyor. Ekonomik kriz ve işsizlik yüzünden gurbette çalıştığını söyleyen Yalçın Ekinci, "Baba ocağından iş bulamadığımız için buralara geldik. Herhangi bir sağlık güvencemiz yok. Biz gençler alın terimizle buralarda ailemizin geçimini sağlamak için zor şartlar altında çalışıyoruz. Havaların soğuk olması bizi etkiliyor. Isınmak için sobada lastik yakıp işimizi yapıyoruz. Kaldığımız bu barakalarda elektrik ve suyumuz yok. Banyo yapmakta zorlanıyoruz. Sağlıksız bir ortamda yemeklerimizi yapıyoruz. Yaklaşık 9-10 arkadaş aynı çileyi paylaşıyor. Çoğumuz Urfa ve Sivas yöresinden geldik. Büyük umutlarımız vardı ama artık tüm umudumuzu yitirdik" dedi. 

Katı atıkları ekonomiye yeniden kazandırmak için çöp kamyonlarının yolunu gözleyen gençler, çöpleri karıştırarak içinden işe yarayan malzemeleri tek tek ayırıyor. Mikropların kaynadığı bu yerde ekmek parası uğruna, her türlü hastalığı göze alarak bütün gün çöpleri karıştıran gençlerin ortak yönlerinden birisi de, hepsinin ailesinden uzak olması.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2007 Pazartesi 14:56:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?