22
Mayıs
2024
Çarşamba
EDREMİT - BALIKESİR

Saraçlık mesleği yok oluyor

Balıkesir'in Edremit İlçesi'nde yarım asırdır saraçlık yapan ve babasının yanında yetişen saraç ustası Mustafa Keskin, saraçlık mesleğinin kendisiyle birlikte yok olacağını belirterek meslekte çırak bile yetişmediğini söyledi. 

Edremit'te 45 yıldan beri saraçlık yaparak geçimini sağlayan Ahmet Keskin oğlunu saraç olarak yetiştirdikten sonra işleri oğlu Mustafa Keskin'e (30) bıraktı. Bugüne kadar binlerce ata sırt bellemesi, gözlüklü işlemeli at başlığı, beygir amudu, paldım, dizgin, yular, gemlik, kamçı ve eyer yaptığını, makine kullanmadan tamamen el işçiliği ile yapılan saraçlığın yerini artık teknolojiye ve seri üretimli fabrikalara bıraktığını belirten Keskin, yanına çırak bulamamanın ve mesleğinin son temsilcisi olmanın hüznünü yaşıyor. "Makine imalatı çıktı ustalık son buldu ve artık imalattan halka satış yapıyoruz ve mesleğimiz eldin gitti" diye dert yanan Keskin, yazın zenginlere köpekleri için süslü tasma sattıklarını, fakirlere ise her şey satamadıklarını belirtiyor. 

Edremit, Burhaniye, Ayvalık, Havran ve Gömeç ilçelerinin yer aldığı Edremit Körfezi'ndeki ilçelerinde parmakla sayılacak kadar az saraç kaldığını, bu saraçların ise elde kalan at arabacılarına hizmet üreten ve malzeme sattığını belirten Keskin, "Babamdan sonra şimdi ben ekmeğimi saraçlıktan çıkarıyorum. Artık yanımızda çalışacak çırak bulunmuyor ve bu meslek benimle son bulacak" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2007 Cuma 16:20:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?