18
Mayıs
2024
Cumartesi
EDREMİT - BALIKESİR

Yanmayan sıvıdan sonra dezenfekte su yapıldı

Balıkesir’in Edremit İlçesi’nde, yanmayan sıvıdan sonra tamamen doğal olan dezenfekte su yapıldı.

Kale Akaryakıt İnşaat Limited Şirket yöneticisi Faruk Durukan, yaptığı ilginç buluşlarla dikkat çekiyor. Yanmayan özelliği bulunan sudan sonra aynı taştan yaptığı deneyde mikroorganizmaları yok eden dezenfekte suyu buldu. Balıkesir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanlığı Biyoloji Bölümü tarafından su test edilerek onaylandı. Su, Biyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Selma Çelen ve Durukan’ın birlikte işyerinde düzenlediği basın toplantısı ile tanıtıldı.

 

Çelen, sudan; kolibasili, mantar, bağırsak iltihapları enfeksiyonlarına neden olan escherichia coli, staphylococcus aureus, pseudomonas aeruginosa, enterobacter aerogenes, proteus vulgaris, serratia marcescens ve candida albicans olmak üzere 8 mikroorganizmanın antibakteriyal ve anti candidal özelliklerinde yapılan denemelerde olumlu sonuç alındığını söyledi.

Çelen, bu suyun tamamen doğal olduğunu belirterek, "Mikroorganizmalar üzerinde 3 deneme yapıldı. Suyun seyreltilmesine rağmen aynı sonuç alındı. Bu su diğer mikroorganizmalar üzerindeki etkisi yanında temizlik ürünlerinde, tıp alanında ve giyimde kullanılabilir" dedi. Denenen mikroorganizmaların ana mikroorganizmalar olduğunu da dile getiren Çelen, suyun sivilce gibi cilt hastalıklarında da kullanılabilirlik özelliğinin bulunduğunu ifade ederek, "suyun hiçbir yan etkisi yok. Suyun kullanım alanının geliştirilmesi için çalışmalar devam ediyor " şeklinde konuştu.

Bulunan doğal dezenfekte suyuna Adaclear adını veren işadamı Durukan, Fytext adını verdiği yanmayan sıvıdan sonra taşın suyunda farklı şekillerde denemeler yaptığını belirterek böyle bir sonuçla karşılaştığını söyledi. Şuan 8 mikrop üzerinde yapılan denemede sonucun iyi olmasının sevindirici olduğunu kaydeden Durukan, "Deneme yapılan 8 mikroorganizmada olumlu sonuç veren sudan diğer mikroorganizmalarda da iyi sonuç alınacak mı bilmiyorum. Her türe göre mikroplar farklı. Sebzede bulunan mikropla, bir ahırda bulunan mikrop farklıdır. Ama suyun çeşitli mikroplar üzerinde yok edici özelliğinin bulunup bulunmadığına dair araştırmalar devam edecektir" dedi. Tamamen doğal olması nedeniyle hiçbir yan etkisi bulunmayan suyun diğer kimyasal dezenfekte sularından daha etkili olduğu da vurgulandı.
Üniversite tarafından yapılan deney sonrasında hazırlanan sonuç raporu, Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fazıl Özen ve Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. A. Dilek Azaz tarafından onaylandı.

BALIKESİR (İHA) -
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2004 Cuma 16:08:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?