19
Mayıs
2024
Pazar
EDREMİT - BALIKESİR

Zabıtalar sıkı denetime geçiyor

Balıkesir’in Edremit İlçe Tarım Müdürlüğü, ilçe merkezi ve belde belediyelerinde görevli zabıta memurlarını gıdaların üretimi, tüketimi ve denetlenmesine dair kanun hakkında bilgilendirdi ve sıkı denetimler yapılacağı sinyalleri verdi.

İlçe Tarım Müdürü Hüseyin Acar önderliğinde koordine edilen bilgilendirme semineri Edremit Ticaret Odası toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya, Edremit Belediyesi, Kadıköy Belediyesi, Zeytinli Belediyesi, Akçay, Belediyesi, Güre Belediyesi ve Altınoluk Belediyesi bünyesinde görevli zabıta memurları, amir ve müdürleri katıldı. Özellikle, açıkta satılan gıda maddelerinin denetlenmesi konusu üzerinde durulan seminerde açış konuşmasını İlçe Tarım Müdürü Hüseyin Acar yaptı.

Acar, gıda denetimleri konusunda dikkat edilmesi gereken önemli kanun ve kuralları anlattığı konuşmasında, “Kanuna göre, her türlü gıda maddesi, gıda ambalaj malzemesi, gıda katkı maddesi üreten, işleyen, ambalajlayan, etiketleyen, dağıtım ve satışını yapan iş yerlerinin denetimi Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın yetkisine geçmiştir. Bu güne kadar ilçe merkezinde ve beldelerinde sürekli faaliyet gösteren bütün gıda işyerleri yılda en az 2 kez denetlenmiş olup, 5179 sayılı kanun ve onun yükümlülükleri hakkında bilgi sahibi olmaları sağlanmıştır. Her yıl olduğun gibi bu yıl da Şubat ayı içinde Kaymakamlık makamı oluru ile gece gıda denetim izni alınmış ve gündüz saatlerinde kapalı olan, köylerimizdeki gıda işyerleri ile içkili gazinoların da denetlenmesi tamamlanmıştır. Daha bilinçli bir tüketici oluşturmak için; İlçe müdürlüğümüzce tüketiciyi ve pazarcı esnafını bilgilendirmek amacıyla bilgi notları hazırlanmış, bastırılmış, ilçe merkezi ve beldelerde toplam 10 bin adet bilgi notu tarafımızdan dağıtılmıştır. İlçemizde sezonluk olarak açılan gıda işyerleri de, Temmuz ve Ağustos ayları için yapılan bir program çerçevesinde denetlenecek olup, 5179 sayılı kanuna uymayanlar hakkında yasal işlemler uygulanmaya devam edilecektir.

İlçemizde, il çe müdürlüğümüz tarım hizmetlerini de, aksatmadan yürüten bir ilçe müdürü, 7 ziraat mühendisi, 2 veteriner hekimi ve 1 ziraat teknikerinden oluşan 10 gıda kontrolörü ve 1 gıda kontrolör yardımcısı mevcuttur. Tek başına gıda denetim hizmetlerinin yürütülmesi için bile Edremit ve beldeleri için yetersiz kalan bu sayı aynı zamanda diğer hizmetleri de yürüterek fedakarca çalışmaktadır. 2009 yılının ilk 5 ayında; gıda maddesi üreten iş yeri 168, gıda maddesi satış yeri 415, toplu tüketim yeri 256 olmak üzere toplam 839 işyerinde denetim yapılmıştır. Bir bal paketleme tesisi hakkında gerekli kanunun ilgili maddesi gereği sağlığın korunması ile ilgili yasakları ihlalden savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur” diye konuştu.

PAZARCI ESNAFLARINA ÖNEMLİ UYARILAR
Toplantıda, zabıta görevlilerinin denetimlerde uygulaması gereken kurallar dışında, pazarcı esnaflarının uyması gereken önemli kurallar da zabıta görevlilerine anlatıldı. İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri, konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı; “Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan üretim izni almayan ve ambalajı olmayan işlenmiş gıda maddelerinin Pazar yeri, cadde ve sokaklarda satışı yasaktır. Bütün ürün gruplarını ayrı ayrı ele alırsak; İlçemiz Pazar yerlerinde; Kuru fasulye, bulgur, nohut, pirinç, makarna gibi gıda maddelerinden başka bisküvi, şeker, çerez, baharat gibi gıda maddeleri de, dökme gıdalar olarak satışa sunulmaktadır. Pazarcıların satışa sunduğu yekli ile dökme gıdalar olarak adlandırılan bu gıda maddelerinin tüketim ve satış yerlerine sevk edilmesinde mevzuatına göre;

Etikette bulunması zorunlu olan bilgileri içeren etiketler dağıtım ambalajı üzerinde yer almalı ve bu bilgilerden gıda maddesinin adı, üretici firmanın adı ve adresi, orijin ülke, ithal edilmişse Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan ithalat izin, sayı ve numarası, son tüketim tarihi, parti veya seri numarası, varsa kod numarası ile ilgili bilgiler tüketicinin görebileceği yerlerde bulundurulmalı veya gıda maddesi ile birlikte tüketiciye sunulmalıdır. Orijinal ambalajı harici bir yere alınarak satılacak olan dökme gıdalar; Gıda ambalaj maddesi olarak üretim izni almış, temiz, ağzı kapaklı, şeffaf kaplarda yine önlerine dökme etiket örneği koyularak satışa sunulabilirler. Dökme gıdaların pazarcılar tarafından önceden tartılıp paketlenmesi yasaktır. Tartıp ve paketleme işlemleri önceden yapılacaksa, bakanlıktan bu işlemler için gıda sicili alınması gereklidir. Paketleme yapılan yerin gıda üretim yeri şartlarına uygun olması gereklidir. Bu nedenle pazarcı esnafı tartım ve paketleme işlemlerini müşterinin talebi üzerine satış esnasında yapmalıdır.”

PAZAR YERLERİNDE NELER SATILAMAZ?
Pazarcı esnaflarının semt pazarlarında hangi gıda ürünlerini satabilecekleri konusu da toplantıda görüşüldü. Yetkililer konuyla ilgili önemli bilgiler vererek, “Dökme gıdanın firma kontrolünün yapılabilmesi için etiketinde adı yazan firmaya ait günlük irsaliye faturalarının hazır bulundurulma sı gereklidir. Köy ekmekleri; Üretim izni olan bir ekmek fırınında üretilmiş olmalı, ekmeği tamamen kapatacak şekilde ambalajlanmış olmalı ve üzerinde imal yerinin adı, adresi, bakanlık üretim izin tarih ve sayısı bulunmalı. Son kullanma tarihi mutlaka belirtilmelidir. Ev koşullarında yapılmış olan ekmekler kesinlikle satışa sunulamaz. Günlük yufkalar da bütün gıda maddelerinde olduğu gibi etiketli ve ambalajlı olarak satışa sunulmalıdır. Etiketin üzerinde yufka imalathanesinin adı, adresi, bakanlıktan aldığı üretim izin tarih ve sayısı, ayrıca imal tarihi veya son kullanma tarihi yazılmalıdır. İmal tarihi yazıyorsa o yufkanın kaç gün içinde tüketilmesi gerektiği etiketinde belirtilmelidir.

Yumurtalar, ambalajsız ve etiketsiz dökme olarak satılamaz. Ev koşullarında yapılan salça, turşu, reçel, salamura yaprak, salamura zeytin, peynir, şehriye, erişte, tarhana ve mantı gibi ürünler pazar yerlerinde kesinlikle satılamaz. Pazarcı esnafı gıda sicili olan bir fabrikada sıktırmış bile olsa kendisi pet şişeler, bidonlara doldurarak zeytinyağı satamaz. Et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünleri soğutucu dolap olmadan satışa sunulamaz. Soğutucu dolaplar artı 4 ile artı 8 derece arasında çalıştırılmalı. Denetim esnasında çalışıp çalışmadığının kolay anlaşılabilmesi için içinde termometre bulundurulmalıdır” dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2009 Perşembe 15:24:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?