18
Mayıs
2024
Cumartesi
EDREMİT - BALIKESİR

Zeytinli Barajı tartışmaya açılıyor

Edremit'e bağlı Zeytinli Beldesi’nde, Devlet Su İşleri (DSİ) ve Zeytinli Belediyesi tarafından yapılması planlanan baraj, uzamanlar tarafından masaya yatırılacak.

Baraj için sondaj çalışmaları devam ederken, tepkiler de gelmeye başladı. Çevrecilerin ardından Mehmetalan Köyü sakinlerinin tepkisine sebep olan barajın henüz proje aşamasında olduğunu ve sondaj çalışmalarının yapıldığını kaydeden Zeytinli Belediye Başkanı Şadan Aytaç, barajın getirisi hakkında bilgileri olmalarına rağmen, yol açabileceği olumsuz sonuçların bilinmediğini söyledi.

Aytaç, baraj hakkında çevre halkının bilgilenmesi için TEMA ile birlikte uzmanlar ve vatandaşların katılacağı bir sempozyum düzenleyeceklerini belirterek, "TEMA, sempozyum için uzman kadroyu hazırlayacak. Sempozyumun sezon ortasında bir tarihte yapılması planlanıyor. Baraj hakkında hiç kimse bir şey bilmiyor. Şu an elimizde sondaj çalışmalarının sonuçları var. Eğer bölgeye zararı olacaksa elbette barajdan vazgeçilecek" dedi.

Aytaç, barajdan hem tarım, hem de enerji için yararlanmayı düşündüklerini ifade ederek, "Ayrıca gölet oluşturarak farklı amaçlarda değerlendirilebilir ve içme suyu olarak kullanılabilir. Bunlar getirisi olmasına rağmen, barajın ömrü 50 yıl. Kıyılarda kaymalara sebep olacağı, hayvanlarda azalma ve bitki örtüsünün değişebileceği, zeytinliklerin yok olacağı iddia ediliyor. Doğru karar vermek için detaylı şekilde incelemek lazım" şeklinde konuştu.

Aytaç, 500 hektar alan üzerine yapılması planlanan barajın yap-işlet-devret ya da Edremit Körfezi Belediyeler Birliği kontrolünde inşa edileceğini bildirdi. Kazdağları Karatepe ve Dedetepe mevkiileri arasına yapılması planlanan Zeytinli Barajı için sondaj çalışmalarının devam ettiği öğrenildi. Baraj yapıldığında Ayvalık’tan Zeytinli’ye kadar olan bölgenin su ihtiyacının karşılanacağı kaydedildi.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2005 Çarşamba 16:18:37
Güncelleme :25 Mayıs 2005 Çarşamba 16:47:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?