18
Mayıs
2024
Cumartesi
EDREMİT - BALIKESİR

Zeytinli'de yeni bir antik kent bulundu

Balıkesir’in Edremit İlçesi’ne bağlı Zeytinli Beldesi’nde "Killa" adında tarihi bir yerleşim yeri ortaya çıkarıldı. Kentin, "Güzel geçit" veya "Boğaz" anlamına gelen "Killa" olduğu belirtildi.

Zeytinli Belediye Başkanı Şadan Aytaç, beldenin tarihini gün ışığına çıkarmak için yaptıkları araştırmada, geçmişi antik döneme uzanan bir yerleşim yeri bulduklarını, adının "Güzel geçit" veya "Boğaz" anlamına gelen "Killa" olduğunu söyledi.

Aytaç, antik kenti gün yüzüne çıkarmak için çalışma başlattıklarını belirterek, "Balıkesir Üniversitesi’nden tarih araştırmacısı-yazar Zekeriya Özdemir ile birlikte beldenin tarihçesini hazırlamak için çalışma başlatmıştık. Bu araştırmalar sırasında bir antik kent olduğunu tespit ettik. Bölgenin 3. SİT alanı olması sebebiyle antik kentin gün yüzüne çıkarılması için sponsor arıyoruz. Mehmetalan Köyü ile Zeytinli Köyü’ne kadarki alan antik kent olup, bazı bölgelerde küp mezarlıklar var. Özdemir yaptığı araştırmada, Zeytinli Çayı’nın eski adının Killaios olduğunu belirledi. Beldenin Ekmekçi ve Kaçıkçı köyleri sakinleri tarafından 1530’da kurulan Zeytinli Köyü’nde Ağazade Mustafa Hilmi tarafından Osmanlı dönemine ait bir çeşme var. Belediyeye ait mezarlıkta 250-300 yıllık mezar kitabeleri var. Bunları çıkarmak ve koruma altına almak için yetkili kurumlara başvurduk" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2005 Salı 17:19:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?