17
Mayıs
2024
Cuma
EDREMİT - BALIKESİR

Ziraat Odaları toplantısı yapıldı

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, kaynak sularının tuzlanmasının tarım alanlarını tehdit ettiğini söyledi.

Edremit İlçesi’nde yapılan Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, son günlerde zeytin ağaçlarında görülen bir çeşit mantar olan solgunluk (verticillium) hastalığı ve tarım alanlarında kullanılan kaynak sularındaki tuzlanma ele alındı. Altınoluk Akçam Otel’inde yapılan toplantıda konuşan Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, özellikle körfez bölgesinde yaygın olarak görülen kaynak sularının tuzlanmasına karşı öğretim görevlileri ile birlikte çalışma yaptıklarını belirterek, tuz oranın artmasının ileride tarım sektörü için büyük tehlike teşkil edeceğine dikkat çekti.

Hükümetin tarım politikalarını da eleştiren Sözat, AB’ye girmek isteyen Türkiye’nin ilk önce çiftçisini güçlendirmesi gerektiğini söyleyerek, "AB ülkeleri 13 yıl önceden çiftçilerini bugüne hazırlıyor. Teşvikler Avrupa’da çok fazla. Türk çiftçisi onlarla nasıl mücadele edecek?" diye sordu.

TARİŞ Başkanı Cahit Çetin de, derelerin yazın kuruduğunu ifade ederek, bölgeye göletler yapılmasını ve inşaatı süren Havran Barajı’nın bir an evvel bitirilmesini istedi. Göletlerin tarım alanları dışında balıkçılık gibi farklı sektörler için de kullanılabileceğini kaydeden Çetin, ayrıca zeytinciler için korkulu rüya haline gelen solgunluk hastalığına da temas ederek, birlik olarak bu konuda araştırma yaptıklarını anlattı. Tedavisi mümkün olmayan bu hastalığın çamaşır suyu olarak bilinen ozon suyu ile yok edileceğine dair görüşler aldıklarını ve bunun üzerinde araştırmalar yaptıklarını dile getiren Çetin, "Daha çok Aydın bölgesinde görülen bu hastalık Edremit ve çevresinde de görülüyor" diye konuştu.

Çetin, TARİŞ’in çalışmaları hakkında da bilgi vererek, dünya pazarında başarı sağladıklarını ve zeytin yağında bir marka olduklarını ifade etti. Dünyada zeytin yağı üretiminin az olması sebebiyle Ocak ayına kadar revizyon artışları olacağına işaret eden Çetin, birlik olarak fiyat hareketlerini takip ederek düşüşlere izin vermeyeceklerini, gerekirse birlik üyesi olmayan üreticilerden de yağ alacaklarını sözlerine ekledi.

Edremit Belediye Başkanı Yunus Bozbey ise bölge tarımının yalnızca zeytinlikle sınırlandırılmaması gerektiğini, seracılık gibi farklı sektörleri de geliştirerek İstanbul pazarına girilmesi gerektiğini savundu. Toplantıya, 18 ilçenin ziraat odaları başkanları ile çok sayıda yetkili katıldı.

edremit
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2004 Cumartesi 15:03:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?