23
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Bebek ölümlerine makine mühendislerinden farklı görüş

 Trakya Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, sonra Temmuz ayında Manisa Doğum Çocuk ve Bakımevi'nde, son olarak da Ağustos ayında, Erciyes Üniversitesi Gevher Nesibe Hastanesi'nde görülen ve hastane enfeksiyonları sonucu oluştuğu belirtilen bebek ölümleri hakkında birçok kurumlar açıklama yapılırken, nedeninin araştırılması devam ediyor.

Bebek ölümleri ile ilgili yapılan araştırmalarda farklı bir görüş ortaya atan MMO Edremit Temsilcisi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akal, hastanelerin hijyenik konumu nedeniyle klima, havalandırma gibi tesisatların durumlarının incelenmesi gerektiğini vurguladı. Akal, hastanenin hijyenik hale getirilmesi tanımlanmasında ayağa galoş takılması, nefes alıp verirken maske takılması, ellerin yıkanması, özel giysi giyilmesi, kullanılan aletlerin ve mekanın dezenfeksiyonu ve sterilizasyonu olarak terimlerin kullanılmasının yalnızca yeterli olmayacağını belirterek, "Her ne kadar bu tarif doğruysa da en önemli husus olan temiz odaların klima havalandırma sistemlerinin ve bunların çalıştırılma şartlarının uygun olup olmadığının bu tarif içinde yer almaması, hayati derecede eksikliktir. Bu eksiklik. O halde hijyen tanımının iki faktöründen birincisi temiz odalarda hijyen, ikincisi ise mekanik tesisatta hijyen ve yeterlilik olarak algılanmalıdır. Yeterli bir mekanik tesisatta hijyen ancak ve ancak uygun filtre sistemleri ile sağlanabilir" dedi.

"SAĞLIK BAKANLIĞI, GECEKONDU TİPİ HASTANELERİN ÖNÜNE SET VURABİLİR"

Klima ve havalandırmanın bulunmadığı veya yeterli olmadığı yerde hijyenik ortam oluşmayacağını kaydeden Akal, "Sürekli o ortamın içinde partikül ve mikroorganizma üretimi vardır. Ancak temiz hava şartlandırılarak hijyenik hale getirip içeriye verildiğinde partikül ve mikroorganizma seviyesi sürekli bir şekilde azaltılabilir. İyi tasarlanmış klima havalandırma tesisatı ortama sürekli şartlandırılmış temiz havayı sağladığı gibi aynı zamanda ortamın havasının tozdan, mikroorganizmalardan, kokulardan ve anestezik gazlardan korunmasını da sağlar. Bazı hastanelerimizde klima sistemlerinin bir parçası olan su soğutma kuleleri ve nemlendirme tesisatlarının son derece bakımsız olmalarından dolayı hastanelere şifa bulmaya gelen vatandaşlarımız bu tesisatlarda üreme olanağı bulan, zatürreye benzeyen belirtiler gösteren legionella (lejyoner hastalığı) denilen ölümcül hastalığa maalesef yakalanmaktadırlar. Ameliyat sırasında ve sonrasında enfeksiyon kapma oranı ameliyathanelerin standartlarının kötü olmasından dolayı oldukça yüksektir. 'Ameliyat iyi geçti ama hastamızı enfeksiyondan maalesef kaybettik' söylemi pek sık duyulan bir söylemdir. Doktorlarımızın başarısızlıklarının büyük orandaki nedeni, klima havalandırma tesisinin yeterli olmaması, iyi işletilmemesi ve tesisatın hijyene hizmet etmemesidir." İfadesinde bulundu.

Akal, günümüzde birçok yerde apartmandan bozma özel hastaneleri türediğini ileri sürerek, "Bu hastanelerin yatırım ve işletme masrafları düşük olduğundan ameliyat ücretleri de düşük olmakta, dolayısıyla haksız rekabet koşulları bilinçsiz vatandaşımıza cazip gelmekte ve bedelini çoğu kez hayatlarıyla ödemektedirler. Sağlık Bakanlığı gecekondu tipi hastaneler ve ameliyathanelerin önüne ancak ve ancak standart ve yönetmeliklerle set vurabilir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Ağustos 2005 Perşembe 20:47:19
Güncelleme :17 Ağustos 2005 Çarşamba 01:11:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?