13
Haziran
2024
Perşembe
GÜNCEL

Kazdağı'nın muhtarları dertli

Balıkesir ve Dokuz Eylül üniversitelerinin desteği, TÜBİTAK'ın koordinatörlüğü ve Zeytinli Belediyesi'nin ev sahipliğinde bu yıl üçüncüsü düzenlenen Kazdağı Milli Parkı Çevre Eğitimi Programı devam ediyor.
"Yerel Perspektiften Kazdağı Milli Parkı" konulu panele katılan dağ köyü muhtarları, yaşadıkları sıkıntıları anlattı. Muhtarları dinleyen akademisyenler bir yandan not tutarken, muhtarların ifadelerine gülmekten kendilerini alamadı.
Balıkesir Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Arı'nın yönettiği panelde muhtarlar, milli park yasaklarına tepki gösterirken, tarım, ormancılık, arıcılık gibi geçim kaynaklarının yapılamaması sebebiyle köy hayatının sona erdiğini söyledi. Türkiye Muhtarlar Derneği Edremit Şubesi Başkanı ve Çamlıbel Köyü Muhtarı Mehmet Ali Kaya, kendilerinin tabiatı sevdiklerini ve milli parka karşı olamadıklarını belirterek, "Milli park kurulduğundan itibaren bizim her şeyimizi aldı götürdü. 1993 yılında kuruldu, en başına da yasak getirildi. Yasakla birlikte ormancılığımız, tarımımız, hayvancılığımız ve arıcılığımız da bitti. Milli park kurulurken orman köylüleri hiç düşünülmedi. Şimdi çırayı, odunu parayla alıyoruz. Bizim nerde kaldı köylülüğümüz? Şimdi biz Erenköylü ya da Kadıköylü müyüz? Asırlardır yaptığımız geçim kaynaklarımız elimizden alınınca yeni çareler düşünmeye başladık. Alt yapımızı yapıp pansiyonculuğa yöneldik. Bunları milli parkı yapanların önceden söylemesi gerekirdi. 2-3 yıldır para kazanır olduk ama 9 yılımız da boşa gitti" dedi.

KÖYLÜNÜN BAŞI DOMUZLARLA BELADA
Milli parkla birlikte domuz vurulmasının yasaklandığını anlatan Kaya, "Bize milli park kurulduğu zaman domuz avı yapılacağını ve para kazanacağımızı söylediler. Şimdi domuzlar köyümüze indi. Köy içinde dolaşıyorlar, mahsulümüzü yiyorlar. Domuzları biz besliyoruz ama avı başka köylüler yaparak para kazanıyor. Çırası yok, odunu yok, parası yok. Böyle milli parkı ben neyleyeyim. Milli parkta bir merkez yapacaklardı, o da 4-5 milyon YTL'ye mal olduğu ve devlette para bulunmadığı için iptal edildi. Milli park kapısı yapacaklardı ama onun yerine zincir taktılar. Şimdi turist gelecek de zincir açılacak diye bekliyoruz" diye dert yandı.
Avcılar Köy Muhtarı Mehmet Emin Solak, dağ köylerin yasaklar içerisinde kaldığını ifade ederek, "Önümüze bakıyoruz deniz, arkamıza bakıyoruz milli park. Aşağı iniyoruz siteler, yasak girilmez deniyor. Biz ne yapacağız? Yasaklar kalkmalı. Milli park içinde dedelerimizden beri kullandığımız zeytinlikler var. Yasak sebebiyle kullanamıyoruz. Sınırlar yeniden belirlenmeli ve köylülerin kullanacağı alanlar bırakılmalı" dedi.
Muhtarların iddialarına cevap veren Kazdağı Milli Park Sorumlu Mühendisi Hasan Basri Avcı ise, ilk olarak milli park isminin değiştirilmesi gerektiğini dile getirerek, "Kişiler pilli parkın ne olduğunu bilmiyor. Belediye parkı ya da lunapark sanıyorlar. Koruyucu alan denilirse, insanlar da o bölgenin korunması gerektiğine inanır. Milli parklardaki yasaklar, kötü zihniyetli olan vandalist kesime karşı konuldu" ifadesinde bulundu.
Zeytinli'ye gelen Türkiye'deki 25 farklı üniversiteden ve farklı disiplinlerden 45 yüksek lisans ve doktora yapmış ve yapmakta olan araştırma görevlisi ve 15 izci lideri öğretmeni, 10 gün sürecek eğitim programı çevresinde, hem teknik hem de uygulamalı eğitim alıyor.
İHA
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2005 Salı 15:34:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?