19
Mayıs
2024
Pazar
ERDEK - BALIKESİR

82 yaşındaki Erdek'li fıçı ustasının tek geliri turistlerden

Eski bir marangoz olan Ahmet Usta, yıllardır Bandırma’da mobilya ürettikten sonra emekli olunca mesleğinden kopamamış. Deniz kenarındaki Tatlısu Köyü’ne yerleşen 82 yaşındaki ağaç ustası, evinin alt katında kurduğu küçük atölyesinde de hediyelik olarak satılan küçük ağaç fıçılar, turşu fıçısı, ayran yayık fıçılarını üretiyor.

Amacının bu işten para kazanmak olmadığını söyleyen fıçı ustası Ahmet Ünal, "Ben işimi aceleye getirmem. Her fıçının her eserimin üzerinde el emeğim,göz nurum vardır. Meşe ağacından yaptığım fıçılar için günlerce uğraşırım" şeklinde konuşuyor.

Özellikle bölgeye gelen Fransız turistlerin rağbet gösterdiği fıçılarına Fransa’dan bile sipariş geldiğini belirten Ahmet Usta, "Buraya gelen turistler fıçılarını ülkelerine götürünce, ordaki tanıdıkları da fıçılardan istiyorlarmış. Kışın bana telefon açıp 5 tane şarap fıçısı istediler" dedi.
Ahmet Usta artık bu mesleğin de bitmesinde yakınırken gelişen teknolojiyle birlikte kimsenin el emeğiyle uğraşmadığını da söylüyor. Herşeyin plastik olmaya başlamasıyla birlikte tahta fıçıların gözden düştüğüne dikkat çeken Ahmet Usta, "Plastik fıçılar, metal fıçılar bunlarda yapılan hiç bir şeyin tadı olmuyor. Ayranlar metal fıçılarda yapılıyor, turşular plastiklerde. Tahta fıçıda yapılan turşuların lezzetini hiç birşey tutmaz" dedi.

iha-erdek
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2004 Cuma 15:11:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?