18
Mayıs
2024
Cumartesi
ERDEK - BALIKESİR

Zeytinliada müze olacak

Erdek'te, kıyıya 10 metre uzaklıktaki Zeytinliada’da yapılan arkeolojik kazılar sonunda, adanın açık hava müzesine çevrilmesi planlanıyor.

Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, Zeytinliada’daki binaların kamulaştırılarak yıkımına başladıklarını, adada yapılacak arkeolojik incelemelerin sonunda ortaya çıkacak eserlerle birlikte bir açık hava müzesi yapmayı planladıklarını söyledi.

Zeytinliada’da tarihi bir kilisenin kalıntılarının olabileceğini düşünen uzmanlar ise, bu kiliseyi gün ışığına kavuşturarak turizme açmayı hedefliyor. Başkan Hüseyin Sarı, Zeytinliada’nın açık hava müzesine dönüştürülmesiyle, Kyzikos antik kentinden çıkacak eserlerin de burada sergileneceğini belirtti.

Öte yandan, Milattan önce 18. yüzyılda kurulan Erdek yakınlarındaki Kyzikos Antik Kenti’nin de ortaya çıkarılması için çalışmalara başlandı. 5 yıldır ara verilen kazıların devam etmesi için Bakanlar Kurulu’ndan izin çıktığı, ödenek tahsisinin yapılacağı bildirildi.

Kazı çalışmalarına Erdek Belediyesi’nin de sponsor olacağı öğrenildi. Kyzikos kenti, antik çağda en önemli kentlerden biri halindeydi. Erdek’deki Seyitgazi Tepesi’ndeki arkeolojik eserlerin gün ışığına kavuşturulması için çalışma başlatılmış ve ilk etapta Seyitagzi Tepesi’nde Roma döneminden kaldığı tahmin edilen bir gözetleme kulesi kalıntısı bulunmuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2005 Perşembe 16:36:47
Güncelleme :28 Nisan 2005 Perşembe 16:38:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
derya tutucu IP: 193.255.246.xxx Tarih : 9.05.2005 16:26:28
ılcenın tarıhını yansıtmak ıcın ıyı dusunulmus bence bende bu ılcenin bı parcası olarak gercekten yapılmasınıısterım kendı yasadıgımız yeri ön plana cıkarmak degerli bı yer yapmak adına güzel bir olay