18
Mayıs
2024
Cumartesi
HAVRAN - BALIKESİR

25 bin yarasa için eylem

25 BİN YARASA İÇİN EYLEM

Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED), Balıkesir’in Havran Barajı’nda inceleme yapan bilirkişi heyetinin hazırladığı raporlarla ilgili baraj alanında bir basın açıklaması yaptı. Atılan sloganlar ile basın açıklaması, küçük çaplı eyleme dönüştü.

Havran ilçesindeki sulama barajı havzasında kalan 4’ü endemik, 16 türden 25 binin üzerindeki Türkiye’nin en büyük yarasa popülasyonunun bulunduğu mağaralarda 19 Ocak tarihinde yapılan bilirkişi raporlarında yer alan bilgiler bugün yapılan bir basın açıklamasıyla basına dağıtıldı. 19 Ocak tarihinde Boğaziçi Üniversitesi’nden Doğa Bilimci Yardımcı Doçent Doktor Raşit Bilgin, Ege Üniversitesi’nden Doçent Doktor Okan Fıstıkoğlu, Niğde Üniversitesi’nden Doğa Bilimci Yarasa Uzmanı Doçent Doktor Ahmet Karataş ve İnşaat Mühendisi Turgay Gülben’den oluşan bilirkişi heyetinin Havran Sulh Hukuk Hakimi Kerim Kırım başkanlığında her iki mağarada, yaptığı incelemesi sonrasında hazırlanan raporlarda yarasaların yaşayabilmesi için barajdan vazgeçilmesi açık bir dille vurgulandı.

Yarasaların akıbetinin ne olduğunun bilinmesinin mümkün olmadığının ifade edildiği bilirkişi raporunda, yarasa türlerinin ağaç kovuklarında yaşayabilecek bir tür olmadığı da dile getirildi. Gümçed Edremit Temsilcisi Mehmet Akif Öznal tarafından okunan basın açıklamasının ardından durumu alkışlarla protesto eden dernek üyeleri, “Yarasalara kıyanlar hesap verecek” şeklinde sloganlar attı. Açıklamada, durumun yargıya intikal ettirileceği ve sorumluların yasalar çerçevesinde hesap verecekleri vurgulandı. Basın açıklaması şeklinde başlayan etkinlik, sloganlar ve protesto alkışları ile birlikte küçük çapta bir eyleme dönüştü.

Yarasaların yapay mağaralara geçmesinin mümkün olmadığının belirtildiği bilirkişi raporlarında yarasaların yaşamlarını sürdürebilmesi için tek çarenin barajdan vazgeçilmesi olduğu anlatıldı. Eylem, olaysız bir şekilde sona erdi.

25 BİN YARASA İÇİN EYLEM
25 BİN YARASA İÇİN EYLEM
25 BİN YARASA İÇİN EYLEM
25 BİN YARASA İÇİN EYLEM
İHA
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2010 Salı 17:29:04
Güncelleme :6 Nisan 2010 Salı 18:27:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?