16
Mayıs
2024
Perşembe
HAVRAN - BALIKESİR

3'ü bir arada zeytin fidanına büyük rağbet

Balıkesir'in Havran ilçesindeki zeytin fidanı üreticisi Refik Eren, 'Ayvalık 3'ü Birarada' adlı zeytin fidanına rağbet büyük olduğunu bildirdi. 

Fidan üreticisine yurt dışı ihraç yasağının kaldırılmasını isteyen Eren Zeytincilik'in sahiplerinden Refik Eren, "Fidan üretimi inanın çok meşakkatli bir iş. 15 yıldır zeytin fidan üretimiyle uğraşıyoruz. Üretici olarak Türkiye'de Çanakkale'den Mardin'e kadar olan kıyı şeridinde her il ve ilçeye zeytin fidanı veriyoruz. Edremit yağlık, Ayvalık yağlık olarak da adlandırılır. Menşei Edremit Körfezi'dir. Bu zeytin ağacı yapısı olarak üç özelliği taşır. Diğerlerinde bu özellikler bulunmaz . Bu nedenle '3'ü birarada" olarak anılıyor. Ayrıca kuraklığa dayanıklı bir çeşittir. Ayvalık zeytininin yağı çok kaliteli, hoş kokulu olduğu için çoğunlukla yağlık olarak değerlendirilir. Fakat meyve eteni sert olduğu için salamura olarak da değerlendirilmeye çok uygundur. Yeşil kırma zeytin yeşil ve pembe çizik zeytin, siyah salamura ve siyah teneke sele zeytini olarak da değerlendirilebilir. Gemlik zeytini sadece orjin bölgesinde çesit özelliğini göstermekte diğer bölgelerde kabuk kalınlaşmakta, çekirdek irileşip, meyve kalitesini çok düşürmektedir. En büyük sıkıntı kalitesi düşen bu meyveler yağa kaymakta dolayısıyla nefis olan ayvalık zeytininin yağ kalitesini de karıştırılarak bozmaktadır" dedi. 

1993 yılında fidan üretimine başladıklarını kutsal zeytin ağacına olan ilginin kendilerini çok sevindirdiğini belirten Eren, "Şu anda İSO 9001- 2000 kalitesiyle 75 çalışanıyla beraber bir milyon adetten fazla Ayvalık tipi zeytin fidanı yetiştirmekteyiz. Böyle üstün bir çeşidi ülkemize kazandırmaktan gurur duyuyorum. Ayvalık zeytin çeşidi üçü bir arada olan tek zeytin türüdür" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2007 Pazartesi 15:58:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?