16
Mayıs
2024
Perşembe
HAVRAN - BALIKESİR

En büyük yarasa kolonisi

Havran Barajı sularının altında kalacak mağaralarda yaşayan 20 bin yarasayı kurtarmak için, DSİ 25. Bölge Müdürlüğü, 350 metre uzunluğunda yapay mağara oluşturulacak.

DSİ 25’inci Bölge Müdürü Dr. Şahin Durukan, İnboğazı Mevkii’nde baraj sularının altında kalacak İnönü, Deveadamı, Karanlık, Aydınlık ve Andık mağaralarında, dokuz ayrı türde yaklaşık 20 bin yarasa yaşadığını açıkladı. "Avrupa’nın en büyük kolonisi" olarak tanımlanan yarasaların varlığının çevre ve tarım yönüyle çok önemli olduğunu vurgulayan Durukan şunları söyledi:

"Bu yarasalar geceleri avlanıyor ve bir gecede 150 kilo civarında böcek avlayabiliyor. Yarasalar avlamazsa Edremit-Havran ovalarındaki böceklerle kimyasal mücadele gerekir. Bunun da çeşitli sakıncaları var. Bu nedenle yarasaların yaşaması gerekiyor. Daha önce yarasalar oradaki diğer mağaralara geçer diye düşündük. Avrupa Birliği de bu konuya özel ilgi gösterdi, önem verdi. Uzman bir hocaya rapor hazırlattık. O da aynı bölgedeki tepeler kazılarak 350 metre uzunluğunda bir mağara oluşturulmasını önerdi. Bu bir çevre projesi olacak. Tabii bizim için de bir ilk olacak. 14 Kasım’da Çevre Bakanlığı’ndan, MTA’dan, DSİ Genel Müdürlüğü’nden bir heyet bölgede incelemeler yapacak. Daha sonra proje kesinleşecek. Bu sorunu çözdükten sonra barajda su tutulmaya başlanacak."

Hürriyet
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2007 Cumartesi 13:59:40
Güncelleme :10 Kasım 2007 Cumartesi 14:06:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?