18
Mayıs
2024
Cumartesi
HAVRAN - BALIKESİR

Erol Evcil'in eski fabrikasında eylem

Balıkesir’in Havran İlçesi’nde daha önce Erol Evcil’e ait olan, ancak daha sonra İş Bankası’na geçen Fora Zeytincilik Ant Gıda Zeytin ve Zeytinyağı Fabrikası’nda, sendikalı oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan işçilerin eylemi devam ediyor.

Eylemlerinin 145. gününe giren işçiler, önce bir kahvehanede biraraya geldi, daha sonra eylem çadırının önüne gitti. İşçiler, satın aldıkları koyunu keserek, sürdürdükleri mücadelede başarılı olmayı diledi. TEK-GIDA Sendikası Ege Bölgesi Genel Sekreteri Göksel Köse, 145 gündür sürdürülen haklı mücadelenin mutlaka işçilerin lehine sonuçlanacağını belirterek, "Şu an bizler zorlanıyoruz, ama ilerde işveren zorlanacak. Gelsinler, masa başında oturup anlaşalım. Bizim gayemiz fabrikayı kapatmak değil. Fabrikanın bacasını sorunsuz bir şekilde tüttürmek istiyoruz" dedi.

Eninde sonunda toplu sözleşmenin imzalanacağını ifade eden Köse, işçilerin Kurban Bayramı’nı tebrik etti. Köse, işverenin çok sayıda işçiyi sigortasız çalıştırdığını iddia ederek, "İşçiler kendi haklarından haberdar değil. Özellikle bu tür iş yerleri sezonluk işçi çalıştırıyor. 2 ay çalıştırılıp işten çıkarıyorlar. İşçiler bu kısa sürede bile kıdem tazminatı alabileceklerini bilmiyor. Bu durum işverenin işine geliyor. Kıdem tazminatı kazanılmış bir haktır. Yüz kızartıcı suç işlemediğin takdirde, ne kadar çalışırsan çalış, mutlaka ödenmesi gerekir" diye konuştu.
Mahkemenin 10 işçinin işlerine iade edilmesine karar verdiği, ancak işverenin temyiz için Yargıtay’a başvurduğu öğrenildi. İşçiler kurban kesiminden sonra slogan atarak, asıl bayramı mücadelelerini kazandıktan sonra yapacaklarını söylediler. Erol Evcil tarafından kurulan, ancak kredi borcundan dolayı İş Bankası’na devrolan fabrikada 378 kişi çalışıyor. 30 işçi sendikaya üye oldukları için işten çıkarılmıştı.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2005 Cumartesi 18:10:13
Güncelleme :22 Ocak 2005 Cumartesi 18:14:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?