Balıkesir'in Havran İlçesi'nde nohut üreticiliğinin azalması, bölgedeki leblebi üreticilerini de zora soktu.
Çorum ve Denizli'den sonra leblebisi ile meşhur olan Havran İlçesi'nde yetkililerin ilgisizliği ve nohut üreticiliğin azalması ile leblebiciler sıkıntılı günler geçiriyor.
Hızla leblebicilerin sayısında azalma olduğunu belirten Tomur Kuruyemişleri dükkanı sahibi İbrahim Tomur, babasından devraldığı mesleğinin eski günlerini aradığını söyledi. Tomur, Havran leblebisinin Çorum ve Denizli leblebisinden daha meşhur olmasına karşın esnafların desteklenmemesi ve bölgede nohut üretimindeki azalmasının leblebicilik sektörünü de tehlikeye soktuğunu ifade ederek, "Eskiden burada her sokakta leblebici bulunurdu. Taze kavrulmuş kokusu her yana yayılırdı. Şimdi bunlar mazi oldu. Var olanlar da varlığını sürdürmeye çalışıyor. Çoğu benim gibi baba mesleği olduğu için bırakamıyor" dedi.
Çorum leblebisinin Havran nohudu ile ünlendiğini de ileri süren Tomur, "Çorum'da leblebiciler, leblebilerin kaliteli olduğunu, 'Havran nohudundan yapıldı' diye anlatıyor. Nohut üreticileri desteklenmediği için onlar da narinciye yetiştiriciliğine başladılar. Havran Ovası'nda nohut üretiminin yeniden başlanılması için yetkililerin özendirici, teşvik edecek yaptırımlarda bulunması gerek. Nohut üretimi artarsa leblebicilik sektörü de canlanır. İlçeye hareketlilik gelir. Eskiden komşu ilçeler yanında illerden leblebi almaya gelen olurdu. Şimdi bunlar da kalmadı" şeklinde konuştu.
Leblebi sektörünü canlandırmak için farklı üretimlere girdiklerini de kaydeden Tomur, sakızlı, karanfilli, acılı, tuzlu, soslu, ballı, susamlı, soyalı, şekerli leblebi yaptıklarını söyledi.