30
Nisan
2024
Salı
İVRİNDİ - BALIKESİR
Nufus
1.118.313
Yüz Ölçümü
14.456
İlçe Sayısı
19
Vali
Nufus
39.542
Yüz Ölçümü
751
Belediye Sayısı
68
Köy Sayısı
0
Kaymakam

İvrindi Genel Bilgi

İvrindi'den Bir Görünüm

Marmara Bölgesi'nde Balıkesir Merkezi'ne bağlı olan bir ilçe olan İvrindi'nin doğusunda Savaştepe, güneydoğusunda Manisa, güneyinde İzmir, güneybatısında Burhaniye, batısında Havran kuzeyinde Balya, kuzeydoğusunda da Merkez İlçesi bulunmaktadır. Balıkesir'in güneybatı kesiminde yer alan İvrindi'nin çevresini yüksekliği 1000 m.yi bulmayan dağlar kuşatır. Batıda Kaz Dağının, güneybatıda Madra Dağının uzantıları ilçe sınırları içerisine kadar sokulur. Madra Dağından kaynaklanan güneybatı-kuzeydoğu doğrultusunda akan, Madra Çayının kolları yöreyi sulamaktadır. Kocaçay Madra Dağının alçak kesimlerinden vadiye iner ve İvrindi Ovasını sular.

Balıkesir İl merkezine 37 km. uzaklıkta olan İvrindi'nin Yüzölçümü 751 km2 olup, 2000 Yılı genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 37.891'dir.

İlçenin ekonomisi tarıma dayalıdır. Belli başlı ürünleri buğday, arpa, mısır ve baklagillerdir. Ayrıca az da olsa üzüm, ayçiçeği, elma ve susam yetiştirilir. Bunların yanı sıra koyun, sığır yetiştirilir ve arıcılık yapılır. Köylerde el dokumacılığı ekonomik gelire katkıda bulunmaktadır. İlçe topraklarında antimon ve kaolin yatakları vardır.

İvrindi Kulesi

Adının nereden geldiği kesin olarak bilinmemekle beraber İvrindi kelimesinin " Aya Rindi " kelimesinden ya da pınar anlamına gelen " Avrandi " kelimesinden geldiği sanılmaktadır.

İvrindi'nin yerleşme tarihi M.Ö. 3000 - 4000 yıllarına kadar uzanmaktadır.Mysia bölgesi olarak bilinen bölge uzun süre Bergama Krallığı yönetiminde kalmıştır. Daha sonra Roma ve Bizans hakimiyetinde yaşayan bölge 1071 Malazgirt Zaferi'nden sonra büyük gruplar halinde Türk göçlerine sahne olmuştur.1076 tarihinde Balıkesir ve çevresinin Kutalmışoğlu Süleyman Şah tarafından fethinden sonra Türk egemenliği başlamıştır.Uç Beyi olarak Karesi Beyliğinin ömrü çok kısa sürmüş ve 1345 te Osmanlı topraklarına katılmıştır.

XIX.yüzyılın sonlarında Hüdavendigâr (Bursa) vilayetinin Karesi (Balıkesir) sancağına bağlı bir nahiye merkezi idi. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra 1920- Eylül 1922'ye kadar Yunan işgali altında kalmıştır. Cumhuriyetin ilk yıllarında belde olan İvrindi, 2 Ağustos 1944 tarihinde ilçe haline gelmiştir .

Kenthaber Kültür Kurulu
 

Yayın Tarihi : 23 Nisan 2009 Perşembe 23:21:01

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR