30
Nisan
2024
Salı
KEPSUT - BALIKESİR
Belediye Sayfaları
Nufus
1.118.313
Yüz Ölçümü
14.456
İlçe Sayısı
19
Vali
Nufus
26.015
Yüz Ölçümü
894
Belediye Sayısı
63
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Kepsut Genel Bilgi

Kepsut'a Giriş

Balıkesir İli'nin ilçesi olan Kepsut'un topraklarının yarısı Marmara Bölgesi'nde, yarısı da Ege Bölgesi'nde bulunmaktadır. İlçenin doğu ve güneydoğusu Dursunbey, güneyi Bigadiç, batısı merkez İlçe, kuzeyi Susurluk ilçesi, kuzeydoğusu da Bursa ili ile çevrilidir. Alaçam Dağlarının kuzeybatı uzantılarıyla ilçenin doğu bölümü engebelenir. İlçenin büyük bir bölümü düzlüklerden oluşur. En büyük düzlüğü ise Balıkesir Ovasının devamı olan Kepsut Ovasıdır.

İlçe topraklarını Simav Çayı sulamaktadır. Balıkesir'e 27 km. uzaklıkta olan ilçenin yüzölçümü 894 km2 olup, 2000 Yılı genel Nüfus sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 28.022'dir.

İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı olup, üretimde ileri düzeyde teknoloji uygulanır. başlıca ürünleri şekerpancarı, buğday, arpa, mısır, baklagiller, ayçiçeği, pamuk, çeşitli sebzeler, üzüm, elma, şeftali ve vişnedir.Bu meyvalardan özellikle şeftali ilçenin simgesi haline gelmiştir. Her yıl yapılan şeftali festivali büyük ilgi görmektedir. Ormancılık da ilçe ekonomisinde ön sırada yer almaktadır. Bunların yanı sıra ilçe topraklarından kurşun, demir, magnez ve linyit çıkarılmaktadır.

Kepsut Ovasının verimliliğinden, mahsulün çabuk yetişmesinden ötürü, burası tarihte Kes-bit olarak anılmıştır. Bu sözcük halk arasında değişerek kepsut'a dönüşmüştür.

Antik çağın Mysia bölgesinde yer alan Kepsut'un ne zaman kurulduğu bilinmemektedir. Roma döneminden önceki tarihi oldukça karanlıktır. Pergamon Krallığı devrinde buradan Hadrian-ot Hera olarak söz edilmiştir. Daha sonra bu sözcük suların birleştiği yer anlamına gelen Hadrian-othera'ya dönüşmüştür.

Güneyden gelen ve Dursunbey yönünden İç Anadolu'ya bağlanan kervan yolu buradan geçmektedir. Selçuklular döneminde kervan yolu üzerindeki Beyköy ve Akça Köy'de bazı kalıntılarla karşılaşılmıştır. Bunlar yörenin Selçuklular tarafından bir konaklama yeri olduğu izlenimini vermektedir. Çevrede yapılan yüzey araştırmalarında Roma ve Bizans dönemlerine ait mezar stellerine ve yazılı kitabelere rastlanmıştır. Bunlar da Selçuklular öncesinde buradaki yerleşimin belgeleridir. Osmanlı topraklarına katıldıktan sonra Hüdavendigâr (Bursa) sancağına bağlı bir kaza olarak kalmış, 1867'de de Balıkesir sancağına nahiye olarak bağlanmıştır.

Kurtuluş Savaşı sırasında bir süre Yunan işgali altında kalmış, 5 Eylül 1922'de kurtarılmış ve 1953'te ilçe konumuna getirilmiştir. İl merkezine yakınlığından ötürü küçük bir kaza olan Kepsut çevresindeki dağınık biçimdeki mezar stelleri, mezarlar ve kale kalıntıları dışında önemli bir eser günümüze gelememiştir. Yalnızca Tekke Işıklar Köyü'nde Yıldırım Beyazıd'ın sancak beylerinden olan ve Ankara Savaşına katılan Aynî Ali Bey'in (İnebey) türbesi bulunmaktadır.

Kenthaber Kültür Kurulu
 

Yayın Tarihi : 23 Nisan 2009 Perşembe 23:28:15

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR