16
Mayıs
2024
Perşembe
MANYAS - BALIKESİR

Çiftçiler barajda su tutulmasını bekliyor

Balıkesir'in Manyas İlçesi'nde çiftçiler, yapımı tamamlanan ancak toplulaştırma ve kanalet çalışmaları yapılamayan Manyas barajında su tutulmasını bekliyorlar.
 
1950'li yıllarda gündeme gelen ve bu yılların sonlarına doğru inşaatına başlanan ancak yeterli ödeneğin konmaması üzerine unutulmaya yüz tutan Manyas Barajı 1993 yılı sonrası hızlandırılmış ve halen elektrik ünitelerinin kurulum işlemleri yapılıyor. Bugüne kadar 40 milyon dolar harcama yapılan barajın toplulaştırma ve kanalet çalışmaları için 60 milyon ABD dolarına ihtiyaç olduğu belirtilirken bu işin yap-devret sureti ile özel sektöre yaptırılması bekleniyor.
 
Manyas çiftçisi barajdan Manyas gölüne kadar olan 18 kilometrelik Kocaçay havzasında kışın taşan suların erozyona neden olduğu, yazın ise tarımsal sulamada sıkıntı yaşandığı gerekçesi ile su tutulmaya başlanılmasını istiyor. Manyas Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Danç, barajda su tutulması halinde yöre çiftçisinin eline her yıl fazladan 10 milyon YTL geçeceğini belirterek, "Baraj ile Manyas Gölü arasında 13 köy bulunmakta ve bu köylerin 150 bin dekarı vardır. Bunun 50 bin dekarı su tutulması sonucu sulanabilecektir. Şu anda ise kışın sıkıntıyı çeken biziz,yararlanan ise Karacabey çiftçisi olmaktadır. Karacabey çiftçisi regülatör kapakları sayesinde Manyas Gölü'ndeki suyu rahatlıkla kullanabilmektedir." dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2007 Cuma 14:32:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?