18
Mayıs
2024
Cumartesi
SAVAŞTEPE - BALIKESİR

Savaştepe kirazına rakip yok

Savaştepe'de yetişen kirazlar rakip tanımıyor. Kol saatinden daha büyük olan ve tane ağırlığı yaklaşık 15 gram gelen Savaştepe İlçesi’ne has lezzetli kirazların bir eşinin daha olmadığı bildirildi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ndeki görevinden emekliye ayrıldıktan sonra memleketi Savaştepe’ye yerleşen Osman Nuri Gürce isimli üretici, kendi imkanlarıyla oluşturduğu kiraz bahçesiyle herkese örnek oldu.

Gürce ailesi, kol saatinden daha büyük olan ve tane ağırlıkları 12-15 gram arasında değişen kirazları ilçe pazarına sunarken, ekonomik girdiye de katkıda bulunuyor. Osman Nuri Gürce, 1 aylık kiraz ticaretinden 3 bin YTL (3 milyar lira) gelir elde ettiğini, geçen yıl ise sezonu 5 bin YTL (5 milyar lira) ile kapattığını söyledi.

Gürce, "Ürettiğimiz soğan, sarımsak, domates ve diğer tarım ürünlerinden bir şey kazanamamaktan şikayet eden Savaştepeli çiftçilerimizi de kiraz üretimine davet ediyorum" dedi.

Öte yandan, Osman Nuri Gürce’nin kiraz bahçesini ziyaret eden Savaştepe Kaymakamı Hüseyin Parlak, 2006 yılında Tarım İlçe Müdürlüğü tarafından müracaatları kabul edilecek çiftçilere yarı fiyatıyla bodur kiraz ve elma fidanı dağıtacağını söyledi. Sezonun son kirazlarını da bitiren Osman Nuri Gürce, gerek iklimi, gerekse toprak yapısı ve sulama yönünden kiraz, elma, erik, şeftali, ayva ve armut için son derece elverişli olduğunu vurguladığı Savaştepe’nin desteklenmesi halinde, kısa sürede Balıkesir’in ve Marmara Bölgesi’nin meyve deposuna dönüşeceğini belirtti.

Üretici Osman Nuri Gürce, İzmir’e gidişte Savaştepe yolunu kullanan sürücülere kiraz bahçesine uğramalarını tavsiye ederken, Türkiye’de en iyi kirazı kendisinin ürettiğini ileri sürerek, meydan okudu. Gürce, "Ülke genelinde, kiraz işiyle uğraşan ihracatçı firmalara sesleniyorum. Gerek kalitesinde gerekse tane büyüklüğü, iriliğinde Savaştepe’de ürettiğim kirazlara rakip olabilecek varsa buyursun gelsin. Hodri meydan" açıklamasında bulundu.

.
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2005 Çarşamba 16:10:26
Güncelleme :30 Haziran 2006 Cuma 13:00:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?