30
Nisan
2024
Salı
SAVAŞTEPE - BALIKESİR
Belediye Sayfaları
Nufus
1.118.313
Yüz Ölçümü
14.456
İlçe Sayısı
19
Vali
Nufus
20.868
Yüz Ölçümü
425
Belediye Sayısı
46
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Savaştepe Genel Bilgi

Savaştepe Genel Görünüm

Marmara Bölgesi'nde, Balıkesir'e bağlı ilçe olan Savaştepe, kuzeydoğu ve doğuda merkez İlçe, güneyde manisa, batı ve kuzeybatıda da İvrindi ilçesi ile çevrilidir. Akarsu vadileriyle parçalanmış ve oldukça engebeli alanlardan oluşan ilçe toprakları ilin güney kesiminde yer alır. Uzuncayayla adıyla anılan tepelik bir plato görünümündedeki bu toprakların yüksekliği hiçbir yerde 1000 m.yi aşmamaktadır. İlçe topraklarından kaynaklanan sular hem marmara Denizi'ne, hem de Ege Denizi'ne doğru akar.

İl topraklarının büyük bölümünün sularını ilçe sınırları dışında Bakırçay'a katılan yağcılı (Yarçılı) deresi toplar. Bu toprakların doğu ve kuzeydoğu kesiminden çıkan suların oluşturduğu dereler de ilçe sınırları dışında Simav Çayı'na ulaşır. Yüzölçümü 425 km2 olup, 2000 Yılı genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 23.355'tir.

İlçenin ekonomisi tarıma dayalıdır. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler, buğday, arpa ve baklagiller olup, ayrıca az miktarda pancar, üzüm, tütün, pamuk, çiğit, ay çiçeği ve susamdır. hayvancılık da yapılmaktadır. Ayrıca ilçe toprakları içerisinde civa ve perlit içeren maden yatakları bulunmaktadır.

Eski adı Giresun olan kent, ilçenin güney kesiminde yer alır. Kurtuluş Savaşı'nın önemli direnişlerinin geçtiği bir yörede yer almasından ötürü adı 1934'te Savaştepe olarak değiştirilmiştir.

Tarihine ilişkin yeterli bilgi bulunmamakla birlikte, yörede Bizans ve Roma dönemine ait bazı kalıntılarla karşılaşılmıştır. Kurtuluş Savaşı sırasında Yunan Ordusu ile Kuvay-ı Milliye güçleri arasındaki çarpışmalardan biri 29-30 Haziran 1920'de bu bölgede yapılmıştır. Savaştepe 1954 yılında ilçe konumuna getirilmiştir.

İlk kuruluş yeri olarak bilinen Halkapınar'da Bizans dönemi kalıntılarına rastlanmaktadır. Akpınar Köyü'ndeki kale, harap durumda günümüze gelebilmiştir. Ayrıca ilçe merkezine 1 km. uzaklıktaki kilise yıkıntısı ve Pelitçik Köyü'ndeki hamam kalıntısı yörede günümüze gelebilen eserler arasındadır.

Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 23 Nisan 2009 Perşembe 23:56:38

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR