16
Mayıs
2024
Perşembe
SINDIRGI - BALIKESİR

Çaygören barajında balık ölümleri

Balıkesir'in Sındırgı ilçesindeki Çaygören barajında yaşanan balık ölümleri halkı endişelendiriyor. Bazı çevreler balık ölümlerini yalanlarken, kaymakamlık ölü balık ve baraj suyundan numuneler aldırıp incelenmek üzere İzmir ve Balıkesir'deki laboratuvarlara gönderdi. 

Sındırgı'da yayınlanan Sındırgı Haber Gazetesi'nin "Çaygören Barajında Balıklar Neden Ölüyor?" başlığı ile okurlarına duyurduğu barajdaki balık ölümleriyle ilgili haber, yetkilileri harekete geçirdi. Yapılan ön araştırmada barajda balık ölümü yaşanmadığı iddiası ortaya atıldı. Kaymakam Avni Oral'ın talimatıyla İlçe Tarım Müdürü Bayram Ali Alanlı, DSİ şefi Hasan Avcı, ilçede yayınlanan bir başka gazetenin sahip ve çalışanlarıyla barajda yaptıkları incelemede balık ölümüne rastlanmadığını ileri sürüp, söz konusu gazete haberini yalanladı. İlçede yayınlanan diğer gazetenin, "Barajda balık ölümü yok" başlığı atarak aktardığı haber üzerine, balık ölümleriyle ilgili iddiasının arkasında duran Sındırgı Haber Gazetesi yetkilileri, resmi makamların ve kamuoyunun kasıtlı haber ile bilerek yanıltıldığını iddia edip, barajda balık ölümlerinin yaşandığını belgeledi. Çaygören Barajı'nda tekrar inceleme yapan gazetenin muhabirleri, baraj gölünde çok sayıda ölü sazan balığının fotoğraflarını çekti. İkinci haberlerini, "Çaygören Barajında Balık Ölümleri Var" başlığı ile tekrar duyuran Sındırgı Haber Gazetesi'nin bu konudaki ısrarlı takibi yetkilileri tekrar harekete geçirdi. Gazete yetkilileri, kamuoyu ve resmi makamların yanıltıldığı iddiasıyla adli mercilerin işlem yapmasını istedi. 

Çaygören barajının Karanlık Dere ile Çay Ağzı - taş ocakları mevkiilerinde çok sayıda ölü balık tespit edildi. Halkın sağlığına karşı ilgisiz kalındığını iddia eden gazete, "Halkın sağlığı önemlidir. Kişilerin inisiyatifine bırakılamaz. Bırakılmamalıdır. Uzmanlar gereken araştırmaları ve laboratuar incelemelerini yapmalıdır. Yarın çok geç olabilir" şeklinde yetkililerin dikkatini çekti. 

BARAJDAN ÖLÜ BALIK VE SU NUMUNESİ ALINDI 

Sındırgı Haber Gazetesi'nin gündeme getirdiği barajdaki balık ölümleri haberinin devamında yapılan incelemede, daha önce balık ölümü olmadığını rapor eden görevliler, barajda bulunan ölü balıklardan ve baraj suyundan numuneler alarak incelenmek üzere İzmir ve Balıkesir'deki laboratuvarlara gönderdi. Sındırgı Kaymakamı Avni Oral, barajdaki balık ölümleriyle ilgili geniş çaplı bir araştırma yapılması için talimat verdi. İlçe Jandarma Komutanlığı ve İlçe Tarım Müdürlüğü elamanları Çaygören barajı çevresinde yaptıkları son incelemede ölü balıklara rastlandığını rapor etti. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Kaymakam Avni Oral, "Baraj gölünde bulunan ölü balıklardan ve baraj suyundan örnekler alındı. Balıkesir ve İzmir'de laboratuvarlarda tahlil yapılacak. Balıkların ölüm sebebi tespit edildikten sonra gereken tedbirleri buna göre alacağız. Çaygören köyü ve baraj çevresindeki vatandaşlara gereken uyarılar yapıldı. İlçe içinde balık satışı yapan balıkçı esnafımızı da uyardık" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2007 Cumartesi 18:54:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?